Revolutia gazelor de sist din Marea Britanie inainteaza cu pasi timizi. Cate sonde de exploatare vor fi inaugurate in acest an

Revolutia gazelor de sist din Marea Britanie inainteaza cu pasi timizi. Cate sonde de exploatare vor fi inaugurate in acest an
Revolutia gazelor de sist din Marea Britanie inainteaza cu pasi timizi. Cate sonde de exploatare vor fi inaugurate in acest an

Revolutia gazelor de sist din Marea Britanie evolueaza timid, in viziunea analistilor, cu doar 11 noi sonde de explorare pentru gaze de sist si petrol preconizate pentru acest an. Impactul scaderii preturilor la petrol a inceput sa fie resimtit de industrie.

In ciuda faptului ca premierul britanic David Cameron a declarat ca Executivul va miza decisiv pe gazele de sist, in 2015 vor exista putine puturi si doar noua – opt noi si unul vechi – se preteaza la fracturarea hidraulica, precizeaza theguardian.com.

Profesorul Jim Watson, director de cercetare in cadrul Centrului de Cercetare Energetica din Marea Britanie si, totodata, autorul unui raport recent referitor la potentialul gazelor de sist in Regatul Unit, a spus ca declaratiile politicienilor cu privire la exploatarile de gaze au fost speculative.

Potrivit acestuia, este putin probabil ca Marea Britanie sa detina o industrie a gazelor de sist semnificativa pana in 2020. De asemenea, chiar si atunci va fi nevoita sa importe cea mai mare cantitate din gazul folosit.

Exploatarea gazelor de sist a fost indelung promovata de premierul britanic si cancelarul George Osborne. Acesta din urma a spus ca petrolul reprezinta „un potential urias” pentru economia britanica si a infiintat cel mai generos regim fiscal pentru gazele de sist si fracturare.

La randul sau, Ken Cronin, directorul executiv al Ukoog (United Kingdom Onshore Oil and Gas), a respins ideea ca pretul mic la petrol va afecta industria gazelor de sist din Marea Britanie. „Cred ca ne-am lasat influentati de declaratiile unor oficiali din SUA, care au spus ca barilul va ajunge la 40 dolari. Suntem martori la o supra-aprovizionare clasica si o cerere mai redusa, care se va echilibra de la sine”.

Interesele in vederea exploatarilor gazelor de sist vor domina scena acordarii de licente, pe masura ce pe piata vor intra noi jucatori. Cuadrilla, IGas si Third Energy sunt trei din cele mai mari companii de explorare si colaboreaza cu jucatori mari, precum Total, GDF Suez si Centrica, dar si cu Ineos, compania care detine rafinaria petrochimica Grangemouth din Scotia.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente