Rezervatia Repedea, in pericol din cauza turistilor

0
408

Rezervatia de pe Dealul Repedea este prima rezervatie geologica din Romania, declarata „Monument al naturii” prin Hotararea Consiliului de Ministri nr.1625/1955, si este situata in apropierea municipiului Iasi.

Pana nu demult, acest loc reprezenta un ultim bastion al naturii, in care sute de turisti veneau pentru a admira salbaticia locului. Nepasarea auto-ritatilor locale si lipsa de bun-simt a vizitatorilor au transformat insa splendida rezervatie intr-un tapsan banal, care abia mai starneste o farama de interes.

Incetul cu incetul, speciile rare de plante au disparut, lasand loc mormanelor de gunoaie, iar arbustii care incantau ochiul odinioara au devenit paravan natural pentru amatorii de sex. Vara se organizeaza aici concerte rock si concursuri de motociclism, iar peturile sunt abandonate de turisti care au umplut locul cu gunoaie.

Nepasare si promisiuni

„Nu vin sateni din Barnova sa stea la iarba verde in rezervatie, pentru ca ei au verdeata suficienta acasa. Cei care vin si lasa gunoaie sunt iesenii”, ne-a spus cu naduf Victor Chirila, primarul comunei Barnova. Nici toamna nu e prea prietenoasa cu Dealul Repedea.

In acest anotimp, turmele de oi sunt adesea duse la pascut in mijlocul rezervatiei, iar in preajma iernii, nelegiuirile pe Platoul Repedea continua sa se deruleze, tintele fiind copacii numai buni de facut focul cu ei, sau piatra buna la constructia caselor. Desi doua pa-nouri instalate la intrarea in rezervatie avertizeaza ca zona e protejata, nimeni nu a fost amendat.

Primarul comunei Barnova a povestit ca de ani buni face demersuri la Consiliul Judetean si la Primaria Iasi, dar se alege mai mult cu promisiuni, resursele fiind insuficiente.

„Am reusit sa avem o colaborare cu Salubris Iasi, care a amplasat in zona cateva containere. Tot degeaba. Cine e magar tot pe jos arunca, e greu de nimerit containerul”, a mai spus Victor Chirila. Agentia pentru Protectia Mediului – Iasi recunoaste ca rezervatia e grav amenintata. „Noi am facut controale, am impanzit fluturasi si am organizat actiuni de constientizare a populatiei. Observ insa ca e greu sa educi oamenii”, a marturisit purtatorul de cuvant al APM Iasi, Galea Temneanu.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.