Rinocerii, pe cale de disparitie

Braconierii care vaneaza rinocerii pentru coarnele lor, din care se fac medicamente, pun in pericol aceste animale, care sunt pe cale de disparitie, dupa cum arata organizatiile pentru protectia naturii, intr-un raport publicat la Geneva.
rinoceri
Organizatiile au aratat ca braconajul este in crestere si ca omorarea rinocerilor este legata de cererea mare de produse, care se duc in Asia, in aceasta afacere ilegala fiind implicati vietnamezi, chinezi si tailandezi.

Raportul, sponzorizat de agentia CITES si care a fost prezentat la o intrunire a Natiunilor Unite, arata ca Africa de Sud si Zimbabwe sunt principalele surse de rinoceri. Daca in perioada 2000-2005 numarul rinocerilor ucisi ilegal pe teritoriul Africii se ridica la trei pe luna, dintr-o populatie de 18.000, acum sunt ucisi circa 12 rinoceri pe luna.

De la inceputul anului 2009, in India au fost omorate zece animale pentru prelevarea coarnelor si cel putin sapte in Nepal, dintr-o populatie totala de 2.400.

In tarile asiatice coarnele de rinocer sunt considerate ingrediente vitale in tratarea bolilor, inclusiv a impotentei la barbati, chiar daca specialisii in medicina declara ca efectele nu sunt dovedite.

Comertul cu organe de rinocer este ilegal conform conventiei CITES (Conventia pentru comertul international cu specii pe cale de disparitie), dar organizatia Wold Wide Fund for Nature avertizeaza ca acesta a ajuns la cote record. Din acest motiv, se cer actiuni ferme din partea guvernelor pentru a opri grupurile organizate de braconieri.

Steve Broad, conducatorul retelei TRAFFIC, care colaboreaza cu WWF si IUCN, a declarat ca lipsa unei legislatii puternice si a pedepselor pentru braconieri a inrautatit situatia.

“Incercarile braconierilor si hotilor de a obtine coarne de rinocer este prea mult pentru aceste animale, unele populatii sunt deja in declin”, a mai spus acesta.

Sursa: Intact News

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente