Un raport anual al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) indica pentru prima data existenta de pesticide si in produsele organice analizate, daramand mitul conform caruia aceste produse nu intra in contact cu substante sintetice, informeaza Euractiv.
Autoritatea a analizat anul acesta, pentru prima data, atat mostre din produse organice, cat si alimente obisnuite. Din totalul mostrelor analizate, 96% au fost in conformitate cu Nivelul Maxim de Reziduuri (MRL) pentru pesticide si 4% au depasit acest nivel, potrivit raportului, publicat pe 9 iulie.
Daca cerealele, fructele si legumele crescute in mod conventional au tendinta de a depasi mai des limitele admise pentru pesticide, in cazul celor organice este ingrijoratoare chiar si existenta pesticidelor, indiferent de cantitate, pentru ca aceste produse sunt, in general, vandute ca lipsite de pesticide.
„Este adevarat ca reziduurile de pesticide au fost gasite si pe aceste mostre”, a spus Ian Palombi de la EFSA. Totusi, el a adaugat ca mostrele de fructe si legume organice au, in general, rate mai mici de surplusuri peste MRL: 1,24%, fata de 3,99% in cazul fructelor si cerealelor conventionale.
Sursa: HotNews