Riscul disparitiei ursilor panda giganti creste dupa cutremurul Sichuan (studiu)

0
524

capt_photo_1248706972951-1-0.jpgMai mult de 60% din populatia de ursi panda giganti  din provincia chineza Sichuan a fost afectata de puternicul cutremur care a avut loc in zona si care a omorat mii in mai 2008, se precizeaza intr-un studiu.

Ecologistii au descoperit ca acest cutremur cu magnitudinea de 8.0 pe scara Richter a cauzat nu doar alunecari de teren si pierderea vietilor a aproape 87.000 de oameni, ci si distrugerea unui sfert din habitatul ursilor panda din apropierea epicentrului deflagratiei.

Provincia Sichuan este una din cele 25 de de puncte globale ale conservarii biodiversitatii. Provincia, care contine mai mult de jumatate din populatia Terrei de ursi panda gigant, este casa a peste 12.000 specii de plante si 1.122 de specii de vertebrate.

Numeroase cercetari si analize -implicand imagini din satelit realizate inainte si dupa cutremurul din sudul regiunii Minshan, in apropierea epicentrului cutremurului – au dezvaluit ca peste 354 km patrati sau 23% din habitatul ursilor panda a devenit pamant pustiu. Multe teritorii ramase s-au dovedit a fi fragmentate in parti mai mici, ceea ce dauneaza habitatului tot atat de mult ca si cum acesta ar fi distrus.

Pentru a ajunge la aceste estimari, studiul a utilizat criterii printre care prezenta bambusului – principala sursa de harana a ursilor panda- in paduri, inaltimea si inclinarea terenului.

Pentru a incuraja deplasarea ursilor panda de pe un petic de teren pe altul, studiul recomanda construirea de coridoare protejate precum si protejarea zonelor adiacente rezervatiei naturale.

Cutremurul se pare ca  a cauzat de 2 ori mai multe pagube habitatului ursilor panda in afara rezervatiei decat in interiorul acesteia.Cercetatorii au propus luarea in considerare a mutarii habitatului ursilor in timpul reconstruirii oraselor afectate de cutremur.

Se estimeaza ca in lume la ora actuala traiesc aproximativ 600 de exemplare de ursi panda giganti.

Planuri de protectie a mamiferelor amenintate cu disparitia recomanda stabilirea catorva duzine de rezervatii naturale in provinciile chineze Sichuan, Gansu si Shaanxi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.