RISE Project: Ce se ascunde in spatele celei mai mari afaceri cu paduri din Romania

RISE Project: Ce se ascunde în spatele celei mai mari afaceri cu p?duri din România
RISE Project: Ce se ascunde in spatele celei mai mari afaceri cu paduri din Romania
RISE Project: Ce se ascunde in spatele celei mai mari afaceri cu paduri din Romania

Falimentul companiei Prokon, care furnizeaza energie eoliana, a declansat un scandal urias, peste 70.000 de germani riscand sa-si piarda banii investiti in aceasta firma. Prokon a incheiat un precontract pentru cumpararea unei paduri retrocedate unui stranepot al lui Dimitrie Ghica. Valorea preconizatei tranzactii este de 140 de milioane de euro. RISE Project si publicatia germana Die Welt au investigat aceasta controversata afacere.

Revendicare dubioasa

In 2006, Elie Vlad Sturdza, stranepotul lui Dimitrie Ghika, a depus o cerere la prefectura Bacau, prin care solicita retrocedarea a 34.000 de hectare de padure, de care strabunicul sau ar fi fost deposedat abuziv, in anul 1948.

Cererea a fost respinsa, autoritatile invocand faptul ca Sturdza nu are dreptul la retrocedare, fiind doar ruda de gradul cinci cu defunctul.

Statul nu a contestat doar gradul de rudenie prea indepartat si lipsa drepturilor succesorale, dar a aratat si ca mosia revendicata a pierdut din suprafata de-a lungul timpului.

Elie Vlad Sturdza a dat in judecata statul roman, bazandu-se pe mai multe documente oficiale, din anii 1872 si 1902, pentru a dovedi ca strabunicul sau a fost proprietarul a patru mosii, in suprafata de 34.000 de hectare de padure.

A primit mai mult decat a cerut

Initial, Sturdza a pierdut procesele deschise la Judecatoria Onesti, Tribunalul Bacau si Judecatoria Sfantu Gheorghe. Deciziile judecatorilor s-au bazat pe documentele puse la dispozitie de Romsilva si de Directia Silvica Bacau. Potrivit documentelor, Dimitrie Ghika ar fi pierdut aproape o treime din mosie, in urma unei ipoteci pentru garantarea unui imprumut de la Creditul Funciar Roman, care nu a mai fost returnat.  Alte 11.000 de hectare ar fi fost expropriate prin legi agrare aplicate in perioada 1872-1947,  inainte de venirea comunistilor la putere.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Covasna care, in aprilie 2012, a admis recursul si a dispus retrocedarea a 43.000 de hectare, cu 9.000 de hectare in plus fata de cat solicitase Sturdza.

Antecontract de vanzare-cumparare

Dupa castigarea procesului, doi procuratori, care cumparasera titlurile de proprietate de la Elie Vlad Sturdza, au semnat cu filiala de la Sibiu a firmei HIT Holzindustrie Torgau OHG, parte a grupului Prokon, o promisiune de vanzare, care se angaja sa achite 140 de milioane de euro. In conducerea filialei din Romania figureaza si directorul executiv al companiei mama – Carsten Rodbertus, din Hamburg.

Prokon a pompat milioane de euro in subsidiara sa de la Sibiu, sub forma mai multor imprumuturi. Bunurile filialei romanesti au facut un salt spectaculos, in 2011, dupa preluarea de catre germani:  activele imobilizate (terenuri, cladiri)  au ajuns la aproape 50 de milioane de euro. La fel, datoriile firmei au crescut de aproape zece ori in aceeasi perioada, ceea ce arata ca tranzactiile din Romania s-au facut, in principal, prin imprumuturile acordate de compania mama.

 

Afaceri cu paduri in Romania

Plata celor 140 de milioane de euro urma sa fie garantata de catre o alta firma din grupul german – Prokon Regenerative Energien Gmbh, care detine trei filiale de productie a energiei electrice in Romania. Prokon Group a demarat achizitii de paduri in Romania incepand cu 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *