Robert Buelteman si plantele sale electrice

22.jpgCe vedeti in imaginea alaturata este, in afara de o frumusete care cu greu poate fi descrisa, un adevarat experiment psichedelic, asupra caruia se cuvine un minim interes. Autorul este artistul-fotograf Robert Buelteman, si ceea ce vedeti nu este nici pe de parte un tablou sau vreo forma de prelucrare digitala necunoscuta, ci fotografii ale unor plante, realizate intr-un mod mai neconventional.

Robert Buelteman, in varsta de 55 de ani, este originar din California si cel care a realizat aceste minunate fotografii prin punerea plantelor pe suprafete metalice peste care trece curent de 80.000 de volti. Din punct de vedere strict stiintific, aceasta tehnica se numeste “Fotografia Kirlian” si presupune un curent electric de inalta tensiune si de inalta frecventa ce este aplicat pe partea inferioara a unei placi (fotograma). In momentul cel mai oportun, el realizeaza fotografii ale plantelor, ca in final sa scoata la lumina aceste frumuseti “electrice”, fie ca vorbim de petunii, flori de canabis sau trandafiri.

Pe baza “efectului” descoperit la sfarsitul anilor ’30, Buelteman obtine superbe imagini ale unor flori care au o aura invizibila pentru ochiul liber. Munca imensa si aspectele teoretice ale inovatiei fotografice si stiintifice sunt descrise in cartea “Signs of Life“.

Metoda nu este nici pe departe atat de usor de realizat precum pare. Buelteman a realizat nu mai putin de optzeci de astfel de fotografii, un numar relativ mic, daca ar fi sa tinem cont de cei zece ani si cele saizeci de ore pe saptamana “investite” pentru a obtine ceea ce uimeste si incanta deopotriva pe privitor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente