Sistarea activitatii fabricii Protan din Popesti Leordeni determina „probleme grave” pentru fabricile din industria alimentara din jurul Bucurestiului, care se gandesc sa apeleze la firme similare Protanului din Bulgaria sau Ungaria, a declarat ieri presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Minea a afirmat ca, din cele aproximativ 150 de tone de deseuri de origine animala colectate si procesate zilnic de Protan, in jur de doua treimi provin de la fabricile din industria alimentara.
„Noi ne-am trezit ca deseurile nu mai pot fi colectate, pentru ca cineva cu interese imobiliare le-a blocat canalizarea. Toata lumea discuta daca firma si-a facut nu stiu ce investitii de mediu, ceea ce nu are nicio legatura. Oprirea fabricii determina blocarea industriei alimentare, ne creste costurile si este un butoi cu pulbere pentru Bucuresti”, a spus Minea.
El a aratat ca nu numai producatorii din zona Capitalei au contract cu Protan, ci si supermarketurile.
„Protan are si partea de ecarisare, resturile din magazine, tot ce inseamna deseuri de origine animala. (…) Nu poti sa-i dai in judecata, pentru ca aici e vorba de forta majora. (…) Ei colectau cam 150 de tone de deseuri pe zi, dintre care cam o suta veneau de la noi (industria alimentara – n.r.). Si daca ar incepe sa le colecteze acum, nu ar avea cum sa le proceseze deodata, s-au strans cantitati mari”, a spus presedintele Romalimenta.
In opinia lui Minea, Guvernul „trebuia sa intervina”, „sa aiba un plan privind colectarea deseurilor de acest tip in cazul unor astfel de situatii”.
„Unele dintre fabrici au inceput sa duca resturile la alte centre de colectare, cu costuri suplimentare, platind ei masini. Asta e o solutie care poate merge pe termen scurt (…) Unii dintre membri (ai Romalimenta – n.r.) mi-au spus ca se gandesc sa apeleze la firme de colectare a deseurilor din Bulgaria si Ungaria, daca situatia se prelungeste si nu au alta varianta”, a mai spus Minea.
Compania Protan, concesionarul activitatii de ecarisaj, a anuntat miercurea trecuta, printr-un comunicat, ca a inchis temporar unitatea de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala din Popesti Leordeni, incetarea activitatii survenind, potrivit reprezentantilor companiei, in urma unui „sabotaj tehnologic”.
„Acest fapt vine ca urmare a sabotajului tehnologic petrecut in dupa-amiaza zilei de ieri, 9 septembrie, cand canalizarea exterioara a fabricii a fost distrusa in mod deliberat. Politia orasului Popesti Leordeni a fost chemata la fata locului, a constatat veridicitatea faptelor si a intocmit un proces verbal, urmand a lua masurile de rigoare”, se arata in comunicatul societatii.
Protan arata ca unitatea din Popesti Leordeni este singura autorizata sa neutralizeze deseuri animale de categoria I, iar inchiderea ei „poate genera un adevarat dezastru ecologic”.
Sursa: Curentul