Romania a informat Ucraina si CE despre poluare si a curatat apele Tisei, spune Ministerul Mediului

Romania a informat Ucraina si Comisia Europeana despre poluarea cu metale grele de pe raul Tisa, dupa incident, iar comitetul de urgenta care s-a reunit a curatat deja apele, astfel incat in prezent nu mai este nicio problema, a declarat, sambata, pentru NewsIn, un oficial al Ministerul Mediului.
tisa
“I-am informat pe ucraineni la putin timp dupa ce a avut loc poluarea cu metale grele, conform Conventiei de la Espoo. Am anuntat si Comisia Europeana. Comitetul de urgenta de la noi s-a reunit imediat si a inceput curatarea apelor, iar aseara la 8, ne-au informat ca totul este sub control, apele sunt aproape curatate si nu s-a inregistrat moarte piscicola”, a spus purtatorul de cuvant al ministerului, Dragos Nacuta.

Oficialul a precizat ca un raport privind situatia de la mina a fost trimis Ucrainei la scurt timp dupa incident. In acesta se arata ca poluarea cu metale grele nu va avea impact transfrontier.

“Conform procedurilor Comisiei mixte de frontiera romano-ucraineana, s-a informat partea ucraineana. Sistemul de alarmare internationala al Fluviului Dunarea, PIAC-AEWS, nu a fost activat, preconizandu-se diluarea poluarii odata intrata in cursul raului Tisa. Mentionam ca la ora 13:30 (joi n.r.), unda poluanta a ajuns in dreptul statiei hidrometrice Valea Viseului, intrand pe cursul raului Tisa. SGA Maramures a inceput monitorizarea fenomenului, urmand sa revina cu informatii suplimentare dupa efectuarea analizelor probelor de apa din emisarul poluat”, se arata in raportul privind poluarea raului Tisa transmis catre NewsIn de Ministerul Mediului.

Joi dimineata, pe raurile Cisla si Viseu, afluenti ai Tisei, in aval de orasul Borsa, a fost semnalata cresterea turbiditatii, dupa ce in urma unor lucrari de decolmatare efectuate la statia de epurare a minei Toroioaga au fost evacuate accidental apa si namol. Dupa deversarea namolurilor miniere, apa paraului Secu si a raului Cisla a devenit rosiatica, iar a raului Viseu galbuie.

Situatia din zona a fost monitorizata de specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor si de reprezentantii Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Maramures, care au prelevat probe din apa din doua in doua ore.

Compania Cartel Bau, operator al statiei de epurare Toroioaga, nu a anuntat autoritatile despre producerea accidentului, Garda de Mediu Maramures fiind anuntata de angajatii Parcului Natural Muntii Maramuresului, care au observat schimbarea culorii raurilor.

Potrivit agentiei UNIAN, ministerul ucrainean de Externe a trimis o nota partii romane in legatura cu poluarea raului Tisa din 16 aprilie, cerand informatii complete despre incident si despre masurile luate. De asemenea, Ucraina a informat Comisia Europeana despre acest incident.

Inspectoratul Ecologic ucrainean de stat din zona carpatica anunta vineri o crestere de doua pana la patru ori a nivelului de concentrare de metale grele in raul Tisa, apele contaminate ajungand vineri in regiunea Carpatilor ucraineni, potrivit cotidianului rusesc Izvestia. Intrucat apa din rau este consumata, practic, de toate localitatile regiunii ucrainene, a fost luata decizia de inchidere a vanelor de apa pentru orasele Tiacev si Hust. De asemenea, a fost interzis pescuitul.

Autoritatile ucrainene s-au aratat nemultumite de faptul ca aceasta nu este prima poluare de proportii a raurilor de la frontiera cu Romania si au precizat ca nu au primit niciodata despagubiri materiale. In plus, Ucraina se plange ca partea romana anunta intotdeauna cu intarziere producerea unor avarii, scria vineri si ITAR-TASS.

Sursa: News In

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,559FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente