Romania a obtinut un rol de negociator la conferinta privind schimbarile climatice din Africa de Sud

Romania a obtinut un rol de negociator la conferinta privind schimbarile climatice din Africa de Sud

Romania a fost aleasa, alaturi de alte sapte state europene, in comisia de negociere care va prezenta pozitia Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice, la finalul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC) de la Durban (Africa de Sud), scrie Agerpres.

Pentru pregatirea deciziei finale a lucrarilor din Durban s-a constituit un grup de lucru in care opt state europene vor expune pozitia Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice, iar Romania, prin ministrul Mediului si Padurilor, face parte din acest grup de lucru, alaturi de Polonia, Danemarca, Marea Britanie, Germania, Italia, Ungaria, Franta.

‘Este o miza extrem de importanta, practic acum ar trebui sa stabilim liniile directoare, care ar trebui sa intre in vigoare dupa expirarea protocolului de la Kyoto. In urmatoarele trei zile vom negocia problemele intersectoriale cele mai sensibile’, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély.

El a mai adaugat ca acest post de negociator obtinut la acest nivel dovedeste pozitia puternica a Romaniei in ceea ce priveste schimbarile climatice la nivel european.

‘Este extrem de important ca Romania are un cuvant de spus la aceste tratative in ceea ce priveste deciziile pentru viitor, in legatura cu unele probleme importante precum reducerea emisiilor de carbon, investitiile verzi si utilizarea certificatelor verzi dupa 2012. In aceste zile trebuie sa gasim solutii ca prin decizia finala de la Durban sa avem rezultate convingatoare pentru toate tarile participante’, a mai sustinut ministrul László Borbély.

Lucrarile vor continua in urmatoarele zile, decizia finala urmand a fi luata vineri, 9 decembrie a.c.

Ministrul Mediului si Padurilor participa in aceste zile la lucrarile celei de a 17-a Conferinte a partilor la Conventia Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC) de la Durban (Africa de Sud). La acest eveniment sunt prezenti 20 de sefi de state si prim-ministri, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon precum si reprezentanti la nivel inalt a aproximativ 190 de tari de pe mapamond.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *