Romania, amenintata cu infringementul din cauza poluarii pe care o provoaca navele

Romania amenintata cu infringementul din cauza poluarii apelor
Romania amenintata cu infringementul din cauza poluarii apelor

Comisia Europeana solicita Romaniei sa puna in aplicare normele europene privind poluarea pe care o provoaca navele, in caz contrar ar putea declansa procedura de infringement.

Comisia Europeana a dat avertismente catre 13 state membre care nu respecta legislatia in privinta protectiei mediului. Statele trebuiau sa transpuna in legislatia nationala Directiva 99/2008 privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal, se arata intr-un comunicat CE.

Directiva trebuia introdusa in legislatia nationala pana in decembrie 2010, insa zece tari membre nu au aplicat aceste masuri (Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Lituatnia, Malta, Portugalia, Romania si Slovenia).

In plus, opt state membre, printre care si Romania, nu au respectat nici legislatia europeana cu privire la poluarea navelor. Directiva 123/2009 trebuia implementata pana pe 16 noiembrie 2010.

In cazul in care statele membre nu respecta regulile Uniunii Europene, cazul va ajunge la Curtea Europeana de Justitie.

Directiva 99/2008 prevede ca protectia mediului sa fie asigurata prin intermediul dreptului penal, iar statul poate sa reactioneze in cazurile serioase de incalcare a legii. In Directiva sunt incluse incalcari ale legii care pot fi considerate infractiuni, cum ar fi transportul ilegal al deseurilor sau comertul cu specii protejate de lege.

Directiva 123/2009 prevede ca eliminarea unor substante poluante a navelor reprezinta o infractiune.

Comisia Europeana a declansat, in martie, procedura de infringement pentru 5 zone din Romania, din cauza poluarii atmosferice cauzate de pulberile in suspensie, iar CE a cerut explicatii Guvernului Romaniei pe aceasta tema.

In ianuarie, CE a avertizat ca Romania risca infringementul si pentru lipsa hartilor de zgomot pentru orasele mari.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente