Depozitul de deseuri de la Mavrodin nu este functional nici in prezent

Depozit de deseuri
Depozit de deseuri
Recent, comisarii de la GNM au venit in Teleorman sa vada stadiul proiectul.

Depozitul de deseuri de la Mavrodin , investitie cu fonduri europene, ar fi trebuit sa fie finalizat in 2008, dar sistemul nu este functional nici in prezent.Nerespectarea termenului de finalizare a proiectului a atras atentia Garzii Nationale de Mediu care a facut recent un control in Teleorman.

Povestea celebrei gropi ecologice de la Mavrodin a inceput in 2003, cand Consiliul Judetean Teleorman a facut primele demersuri pentru accesarea fondurilor ISPA pentru proiectul „ Sistem Integrat de Management al Deseurilor in judetul Teleorman”. Investitia propriu-zisa a inceput peste trei ani, in 2006, executant fiind consortiul germano-austriac Ecosoil-Geoger. Termenul initial de finalizare a proiectului prevazut in contract, finalul anului 2008, nu a fost respectat din cauza constructorului, dupa cum acuza la vremea respectiva beneficiarul, Consiliul Judetean Teleorman. Cum nici al doilea termen de finalizare, jumatatea anului 2009, nu a fost respectat, Consiliul Judetean a cerut constructorului penalitati de 1,3 milioane de euro. In final, cu mare fast, depozitul a fost inaugurat in august 2010. Finalizarea lucrarilor nu a insemnat insa ca de la acea data primariile au scapat de grija gunoiului. Asa cum anunta benefiarul in august 2010,urmau alti pasi de implementare a proiectului: sustinerea unor licitatii pentru gasirea unei firme care sa administreze depozitul si a unui operator care sa colecteze si sa transportre deseurile din judet catre Mavrodin.
Din august 2010, proiectul a ramas tot la stadiul de licitatie pentru ca nici dupa aproape un an nu s-au gasit firmele care sa preia administrarea depozitul si transportul gunoaielor. Licitatiile au fost anuntate pe SEAP abia anul acesta. Ilie Balan, vicepresedintele Consiliului Judetean sustine ca procedurile sunt greoaie si nu s-a gasit pana acum o firma care sa se ocupe de transportul gunoaielor din judet.

Primariile au inchis gropile din 2008 si nu au mai avut unde sa duca gunoiul

Pentru ca „ Sistemul integrat de management al deseurilor” a inclus si inchiderea gropilor de gunoi, primariile din judet s-au conformat si , teoretic, au inchis gropile. Practic, neavand unde sa duca gunoiul pentru ca depozitul nu este functional, si-au aruncat resturile tot la vechile gropi, incasand anual amenzi de la Garda de Mediu.

Control de la Garda de Mediu

Faptul ca investitia de 21 de milioane de euro, dintre care 16 milioane de la Uniunea Europeana, nu e gata nici la cinci ani de la demararea proiectului a atras atentia Garzii Nationale de Mediu. Recent, comisarii de la GNM au venit in Teleorman sa vada stadiul proiectul. „ A fost un control. Nereguli au fost, asta e clar, rezultatele le primim saptamana viitoare” a spus Mihai Serban, comisar-sef Garda de Mediu Teleorman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *