Potrivit estimarilor MADR, Romania ar putea ajunge la exporturi de produse ecologice de peste 1,5 miliarde de euro, in urmatorii cinci ani, daca acest sector va fi sprijinit de autoritati.
In ceea ce priveste consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat la 80 de milioane de euro, jumatate din aceasta valoare provenind din produsele romanesti, iar cealalta jumatate din importurile realizate de marii retaileri.
In ultimii ani, Romania a exportat cu 30% mai multe produse bio, iar cantitatile s-ar putea dubla pana in 2015. Tara noastra detine numai un procent din total consum produse ecologice, fata de 6% cat are Germania.
Suprafata cultivata in sistem ecologic a crescut de la 260.000 hectare, in 2010, la aproximativ 300.000 de ha, in 2011, dar raportat la totalul de noua milioane de hectare este inca o suprafata nesemnificativa.
Cei mai importati jucatori mondiali din agricultura bio intentioneaza sa infiinteze, pana la sfarsitul acestui an, o asociatie mondiala a comertului cu produse bio.
„Asociatia se doreste un organism similar cu Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) pentru ca sunt reglementari specifice in productie, dar mai ales in comert”, a declarat, pentru Agerpres, Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica „Bio Romania”.
Prin aparitia asociatiei internationale va fi mult mai usor impunerea la nivel mondial de coduri CAEN pentru produsele bio.
Bio Romania a realizat primul ghid al investitorului strain pentru agricultura eco din Romania, in colaborare cu catedra UNESCO a Universitatii Bucuresti si sub indrumarea unor profesori din Elvetia.
Ghidul va fi urmat de prima lucrare de marketing a pietei bio din Romania, atat ca productie, procesare, cat si ca si comercializare.