Romania bate pasul pe loc in lupta cu schimbarile climatice

Romania bate pasul pe loc in lupta cu schimbarile climatice

Romania ocupa locul 28 din 61 in topul statelor cu cele mai mari performante in ceea ce priveste masurile impotriva schimbarilor climatice. Indexul de Performanta in Schimbari Climatice 2012 (CCPI 2012[1]) a fost lansat astazi, 6 decembrie, de Germanwatch si Reteaua Europeana de Actiune pentru Clima (CAN Europe) in cadrul Conferintei ONU privind schimbarile climatice de la Durban (Africa de Sud).

Potrivit CCPI 2012, tara noastra nu a inregistrat niciun progres, situandu-se pe aceeasi pozitie ocupata la evaluarea precedenta. Dintre cei 13 indicatori evaluati, cel mai bun scor a fost obtinut la capitolul ”Evolutia emisiilor de CO2/cap de locuitor” din sectorul ”Tendinta evolutiei nivelului de emisii”, unde s-a clasat pe locul 12.

Cel mai slab punctaj a fost obtinut la capitolul ”Politici nationale privind clima”, unde Romania ocupa locul 55 (din 58), cazand in clasament cu 20 de pozitii fata de Indexul anterior.

CCPI 2012 a evaluat si ordonat intr-un clasament cele mai poluatoare 58 de state din punct de verdere al emisiilor de CO2, analizand nivelul de emisii si politicile nationale. La analiza au participat peste 200 de experti din toate cele 58 de state. Ca si la Indexul precedent, nicio tara nu a realizat progrese suficiente in prevenirea schimbarilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament. Pe urmatoarele 3 locuri (de la 3 la 6) s-au clasat trei state europene (Suedia, Marea Britanie si Germania). La polul opus al clasamentului, cu cele mai slabe punctaje, se situeaza Arabia Saudita, Iran si Kazakhstan.

Paradoxul Chinei

Suedia se situeaza in fruntea topului, pe locul 4, in special datorita nivelului scazut de emisii si tendintei de reducere a emisiilor in anumite sectoare, mai ales cel al cladirilor rezidentiale. Totusi, expertii suedezi critica masurile insuficiente luate de autoritati in ceea ce priveste limitarea cresterii temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius.

Performantele climatice ale Chinei sunt pline de contardictii, releva raportul. In timp ce China ramane cel mai mare emitent de CO2 la nivel mondial, cu o tendinta dramatica de crestere, accentul pus pe politica nationala de reducere a emisiilor se intensifica prin impunerea de tinte nationale privind reducerea consumului de energie si cresterea procentului de energie din surse regenerabile. Considerata pana recent insignifianta in aceasta privinta, China instaleaza in prezent aproape jumatate din capacitatatile de energie regenerabila la nivel mondial. Pozitia Chinei in index se va imbunatati semnificativ cand masurile luate in ultima perioada vor incepe sa se reflecte in trendul emisiilor, sustin autorii CCPI 2012.

Cele mai importante evolutii la capitolul energie din surse regenrabile au fost inregistrate de China SUA si Germania.

Paradoxal, trei dintre statele aflate in topul marilor poluatori la nivel mondial – China, Republica Coreea si India – sunt si tarile cu cele mai bune politici nationale privind clima. La acest capitol va inregistra curand progrese si Germania, in urma deciziei de a renunta la energia nucleara si la cea din combustibili fosili.

Din cauza preturilor ridicate ale petrolului si gazelor naturale, carbunii au capatat avantaj. Cresterea utilizarii acestora este cea mai importanta cauza a cresterii nivelului de emisii la nivel mondial. Daca trendul se va mentine, din cauza constructiei permanente de noi centrale pe baza de carbuni, limitarea cresterii temperaturii medii globale la 2 grade Celsius nu va putea fi realizata, avertizeaza autorii Indexului. Cresterea eficientei energetice si investitiile tot mai mari in energie ”verde” nu sunt inca suficiente pentru a produce un trend descrescator din punct de vedere al emisiilor de CO2, se arata in document.

Despre Indexul de Performanta in Schimbari Climatice

Indexul de Performanta in Schimbari Climatice este un instrument de imbunatatire a transparentei eforturilor nationale si internationale de combatere a efectelor schimbarilor climatice. CCPI arata ce masuri ia fiecare stat si care sunt punctele tari si cele slabe ale tarilor in anumite sectoare.

Documentul acopera numai emisiile de CO2 generate de utilizarea combustibililor fosili, fara a le include pe cele din despaduriri, agricultura si deseuri.

CCPI 2012 a evaluat si comparat performantele in protectia climei a 58 de state care, impreuna, sunt responsabile pentru peste 90% din emisiile globale de CO2 provenite din sectorul energetic. 80% din evaluare s-a bazat pe indicatori obiectivi ai trendului emisiilor (50%) si ai nivelului de emisii (30%). Peste 200 de experti din organizatii non-guvernamentale au contribuit la realizarea Indexului, iar pentru Romania raspunsurile au fost furnizate si de experti ai Fundatiei TERRA Mileniul III.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *