Romania este, alaturi de Polonia si Turcia, campioana la energie electrica produsa din surse eoliane in estul Europei, avand totodata sansa de a deveni numarul 1 in sector, a declarat miercuri consultantul in afaceri publice al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Ionel David.15 iunie 2011, 14:36
„In tara noastra sunt deja instalati aproape 700 MW din surse eoliane. Astfel, Romania, Polonia si Turcia sunt principalii actori in energie eolioana din estul Europei. Intai, pentru ca sunt tari cu intindere mare, toate trei au iesire la mare (unde bate vantul puternic) si au deja multi megawatti instalati in parcuri eoliene”, a spus Ionel David.
In timp ce Polonia avea la sfarsitul anului trecut circa 1.100 MW instalati in ferme eoliene, in Croatia si Serbia investitiile in sector sunt minore sau nu exista (cum e cazul Serbiei).
„Energia produsa din surse regenerabile, cum este cea eoliana (de vant), este o energie curata, fara emisii. Ca un exemplu, 1 MW instalat intr-o unitate pe carbune polueaza cu o tona de emisii de dioxid de carbon, iar 1 MW la o termocentrala pe gaze naturale, cu o jumatate de tona de emisii de dioxid de carbon”, a precizat oficialul asociatiei.
De asemenea, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, Dana Duica, a afirmat ca pana in prezent au fost create aproximativ 2.000 de locuri de munca in sectorul eolian din Romania.
Totodata, potrivit asociatiei, Romania si-ar putea dubla pana la sfarsitul acestui an capacitatile de productie electricitate din surse eoliene, pana la 1.000 MW, de la circa 500 MW la sfarsitul anului trecut.
In prezent exista deja aproape 700 MW instalati din surse eoliane, fata de numai 14 MW in ianuarie 2010. Intre companiile care dezvolta ferme eoliene in Romania, cele mai multe in Dobrogea, sunt: CEZ, Enel, Iberdrola, OMV Petrom, Blue Planet, Martifer, Monsson Alma, Alstom, Bogaris, EDP Renovaveis si Verbund.
Totodata, pana in 2015, ar putea fi puse in functiune unitati noi de producere electricitate din surse eoliene de pana la 3.500 MW si de 5.500 MW pana in 2020.
Productia de electricitate a Romaniei este acoperita in prezent din surse hidro (25-30%), nucleare (18%), si carbune (40%). Unitatile de productie a energiei electrice au in prezent o capacitate instalata totala de 20.400 MW, insemnand circa 6.500 MW din surse hidro, alti 1.400 MW din surse nucleare si 12.500 MW in termocentrale.
In plus, potrivit unei strategii elaborate de Ministerul Economiei, in 2035 am putea avea unitati de productie electricitate cu o putrere totala de aproape 24.000 MW (din care 8.000 MW din surse hidro, 5.000 MW din surse nucleare, termocentrale de 10.000 MW, iar alti 1.000 MW vor reprezenta centrala de la Tarnita-Lapustesti).