Romania este cu 125 de ani in urma UE in privinta impaduririi

Taierea masiva, salbatica, a padurilor Romaniei, care a dus chiar la intrarea in folclorul public a unui porecle celebre – Cherestoy (n. red. atribuita senatorului UDMR Attila Verestoy), are consecinte dezastruoase, care vor fi suportate de generatiile viitoare.
impaduriri
Gradul de impadurire al Romaniei este la ora actuala de circa 26-27 la suta. Comparativ, in Austria si Germania, procentul de impadurire depaseste 40 la suta, iar in tarile nordice, 80 la suta. Pentru a ajunge la un grad de impadurire comparabil cu cel din tarile Uniunii Europene, Romania ar trebui sa impadureasca doua milioane hectare de terenuri in urmatorii 25 de ani.

Obligativitatea impaduririi acestei suprafete este, de altfel, prevazuta in Codul Silvic, adoptat la inceputul anului. Reglementarea evidentiaza nevoia impaduririi a 80.000 de hectare anual in urmatorul sfert de secol, astfel incat Romania sa detina o suprafata acoperita cu paduri de 33-34 la suta din teritoriu, comparabila cu media din Uniunea Europeana.

Executivul nu se sinchisestePotrivit agentiei reporteri.ro, fara sprijin de la stat, doar prin resurse proprii, regia Romsilva, administratorul padurilor romanesti, reuseste sa introduca anual in circuitul forestier o suprafata de circa 15-20 mii de hectare. Prin urmare, pentru a ajunge la media europeana, Romania ar avea nevoie de circa 125 de ani, tinand cont de ritmul actual. Zonele cele mai deficitare la capitolul “grad de impadurire” sunt judetele din Muntenia si sudul Moldovei, iar in judetele Braila, Galati, Ialomita, Giurgiu, Olt si Dolj, se inregistreaza un grad de impadurire de doar 5 la suta din suprafata. Pentru a se obtine cresterea acestui procent in anii urmatori macar pana la 10-12%, Romsilva ar avea insa nevoie de terenuri, insa Agentia Domeniilor Statului (ADS) care trebuia, inca din 2007, sa predea Romsilva pentru impadurire 6.000 de hectare de teren degradat in judetele Braila si Olt, nici pana acum nu s-a obosit sa elaboreze documentatia necesara realizarii acestei actiuni.

Terenurile respective sunt si acum transformate in parloaga.Chiar daca Romsilva aprecieaza ca situatia generala a padurilor Romaniei nu este inca disperata deoarece raportul dintre cresterea anuala a padurii si nivelul de taiere este, deocamdata, pozitiv, totusi distanta dintre media europeana si tara noastra ne include in previziuni alarmante ale unor organisme de mediu europene care apreciaza ca ne ameninta primejdia desertificarii.

Sursa: Universul Padurii

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente