Romania, in infringement din cauza emisiilor de dioxid de sulf de la Romag Termo

 Romania, in infringement din cauza emisiilor de dioxid de sulf de la Romag Termo
Romania, in infringement din cauza emisiilor de dioxid de sulf de la Romag Termo

Romania a intrat in procedura de infringement, fiind monitorizata de Comisia Europeana, urmare a problemelor de mediu nerezolvate, din cauza nerespectarii directivei de mediu de catre sucursala Romag Termo a Regiei Autonome pentru Activitati

„Romania este in procedura de infringement in ceea ce priveste nerespectarea directivei la Romag Termo a limitelor de dioxid de sulf. Suntem in monitorizare si incercam cu Agentia de Mediu, cu Garda de Mediu si conducerea RAAN sa gasim o solutie astfel incat sa raspundem la data de 30 septembrie Comisiei de masurile pe care le luam. Este necesar sa se faca anumite investitii”, a declarat, joi, la Drobeta Turnu Severin, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Procedura de infringement presupune un avertisment al Comisiei Europene privind rezolvarea problemelor de mediu, in caz contrar organismul urmand sa sesizeze Curtea Europeana de Justitie, care este competenta cu stabilirea sanctiunilor pecuniare pentru nerespectarea directivelor asumate in tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

La Drobeta Turnu Severin, ministrul Rovana Plumb a mai spus ca, in afara procedurii de infringement declansata in cazul Romaniei de catre Comisia Europeana, cea mai grava problema este sanatatea oamenilor, dioxidul de sulf emanat in cantitati mari afectand organismul uman.

„Vom vedea impreuna cum vom gestiona aceste situatii, in asa fel incat sa iesim din infringement, insa, din punctul meu de vedere, ca om politic si ca cetatean, poate ca mai putin important este infringement-ul – in momentul de fata nu avem sanctiuni pecuniare, e vorba de anumite clarificari pe care trebuie sa le transmitem Comisiei -, ci este vorba efectiv de sanatatea cetatenilor. Prioritatea noastra la nivelul Ministerului Mediului este sa respectam si sa protejam sanatatea cetatenilor, iar in al doilea rand, bineinteles, este aceea de a respecta angajamentele asumate in tratatul de aderare, domeniul mediului este singurul reglementat in proportie de 100% de Uniunea Europeana prin diversele acte normative”, a explicat Plumb.

Cu privire la emisiile de dioxid de sulf de la sucursala Romag Termo a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, ministrul Mediului a spus ca acestea sunt de zece ori mai mari decat cele cele admise.

„Este o depasire de zece ori mai mare decat limita admisibila de dioxid de sulf. Trebuie luate masuri rapide, astfel incat sa nu punem in pericol sanatatea cetatenilor”, a spus ministrul Mediului.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) nu au putu fi contactati pentru un punct de vedere cu privire la investitiile necesare pentru rezolvarea problemelor de mediu.

RAAN se afla in prezent intr-un proces de reorganizare, avand datorii catre furnizori de peste 800 de milioane lei.

Din cauza datoriilor neachitate, furnizorii de servicii au apelat la executorii judecatoresti si s-a pus sechestru pe autoturisme, locomotive, cladiri, terenuri si chiar pe sediul regiei din Drobeta Turnu Severin.

In urma cu doua saptamani, mai multe masini detinute de RAAN au fost ridicate in contul creantelor, iar sediul central al unitatii, de pe Bulevardul Nicolae Iorga din Drobeta Turnu Severin, a fost scos la vanzare, licitatia urmand sa aiba loc in 18 septembrie. In anuntul de vanzare a sediului, publicat pe site-ul executari.com, se arata ca cel care isi va adjudeca sediul central al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare va avea: cladire sediu administrativ, parter, etaj 1, 2 si partial 3; constructii ramase de la fostul CET: cos fum si gospodarie pacura; constructii relativ noi, dar neevidentiate in CF: baza sportiva, vestiar baza sportiva si remiza, lucrari de sistematizare ale terenului, dar si teren intravilan de 43.814 metri patrati. Executarea sediului se face la cererea SC TPU Drobeta SA, societate detinuta de omul de afaceri Constantin Badescu, care a avut diverse contracte de prestari servicii cu Regia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *