Romania, marea defrisare

In Romania, avem munti unde padurea a fost rasa in totalitate. Pe Valea Trotusului, legislatia proasta, inconstienta oamenilor, dar si interesul unor firme care fac milioane de euro din lemn au facut ca padurile sa dispara.

Au ramas pe creste doar cioturi si buturugi. Chiar si asa, in fiecare zi, din padure ies zeci de carute incarcate cu busteni. In fata hotilor, autoritatile sunt neputincioase.

La Camenca, un sat uitat parca de Dumnezeu, oamenii isi fac de cap si distrug padurea! Pe ulita satului, printre maldare de busteni, intalnesti doar femei si copii care privesc mirati la musafirii nepoftiti veniti in control. Barbatii sunt plecati in padure la furat.

Aici, de altfel ca pe toata Valea Trotusului, situatia este una speciala creata de o legislatie prost gandita. In 1945, taranii din aceasta zona au fost improprietariti cu pamant, dar nu cu padure. Dupa 1990 insa, oamenii au revendicat padurile. Doua legi post-revolutionare ii pun in posesie si multi dintre ei primesc certificate de proprietar. In 2005, o alta lege ii opreste pe oameni sa mai scoata lemnul din padure. Oamenii locului sunt prinsi intr-un cerc vicios.

Sursa: PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *