Romania ofera asistenta SUA pentru a face fata petei de petrol din Golful Mexic

0
386

British Petroleum (BP) va incerca sa acopere scurgerea de petrol cu un container enorm, care se indreapta in prezent spre Golful Mexic.ofera asistenta

Romania se numara printre tarile care au oferit asistenta Statelor Unite pentru a face fata petei de petrol din Golful Mexic, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

„Statele Unite sunt recunoscatoare pentru ofertele generoase de asistenta si consiliere oferite de la guvernele din Canada, Croatia, Franta, Germania, Irlanda, Mexic, Olanda, Norvegia, Romania, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Marea Britanie si ONU”, a afirmat purtatorul de cuvant.

„Pe langa dorinta generala de a ajuta, acolo unde este posibil, aceste oferte includ experti din diferite aspecte ale impactului petei de titei, cercetare si expertiza tehnica, bariere, substante chimice de dispersare a petrolului, pompe pentru petrol”, a adaugat el.

„Desi nu exista acum nicio nevoie pe care nu o pot indeplini Statele Unite, Paza de Coasta americana evalueaza ofertele de asistenta, pentru a vedea daca vor avea nevoie de ceva in viitorul apropiat”, a afirmat Crowley, precizand ca SUA multumesc pentru oferte.

British Petroleum (BP) va incerca sa acopere scurgerea de petrol cu un container enorm, care se indreapta in prezent spre Golful Mexic, relateaza CNN. Aceasta operatiune este, insa, fara precedent.

„Daca totul se va derula conform planului, ar trebui sa incepem procesul de tratare a fluidului si sa punem capat scurgerii in apa luni”, a explicat directorul de operatiuni al BP, Doug Suttles. „Este (o operatiune – n.red.) foarte complexa si probabil ca vom intalni provocari pe drum”, a adaugat el.

Compania si autoritatile spera ca acest container va colecta petrolul scurs, care apoi va fi absorbit de un vas aflat la suprafata. Daca operatiunea va reusi, BP intentioneaza sa trimita si un al doilea container, mai mic, pentru a acoperi o alta spartura din conducta.

Instalarea containerului ar putea dura cateva zile, potrivit societatii, cu atat mai mult cu cat tehnica nu a fost folosita niciodata la o adancime de peste 1.500 de kilometri.

11 muncitori au murit cand o platforma petroliera detinuta de British Petroleum (BP) a explodat in apropiere de Louisiana, la 20 aprilie. O conduca de petrol de pe fundul Oceanului prezinta scurgeri in trei locuri, iar zilnic sunt deversati 795.000 de litri de titei in Golf.

Zece zone de fauna sunt in calea petei de petrol. In fata acestui dezastru, autoritatile din Louisiana au decis sa trimita detinuti pentru a ajuta la curatarea zonei de coasta. In plus, statele Alabama si Mississippi au decretat si ele starea de urgenta.

Din putul fisurat se scurg in continuare aproape 600 de metri cubi de petrol pe zi in Golful Mexic. Eforturile de a tine situatia sub control nu au avut deocamdata succes.

Pata de petrol are un diametru de peste 95 de kilometri si ameninta coastele Louisianei, Mississippi si Alabamei, dar si o parte din Florida, potrivit autoritatilor, care explica faptul ca suprafata petei este egala cu cea a statului Delaware.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.