Romania pierde primul proces pe mediu la CEDO

  0
  449

  Romania a pierdut marti primul proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului intr-un caz de protectie a mediului, informeaza un comunicat al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
  mediu
  Reclamantii, tata si fiu, Tatar si Tatar, locuitori ai orasului Baia Mare, s-au adresat Curtii Europene in 2001, cand s-au plans ca autoritatile romane nu au reglementat de maniera eficace folosirea cianurii si a altor substante toxice de catre SC Transgold SA Baia Mare (fosta SC Aurul SA Baia Mare) in procesul tehnologic de extragere a aurului.

  Ca urmare a acestui proces tehnologic, vietile celor doi, care locuiau la 100 de metri de fabrica Aurul, au fost puse in pericol. Problemele reclamate au fost evidentiate de gravul accident care a avut loc in ianuarie 2000, cand apa contaminata cu cianuri s-a deversat din lacul de acumulare producand un dezastru ecologic pe cursul raului Tisa.

  Curtea Europeana a constatat ca autoritatile romane nu au impus societatii Transgold conditii prin care sa evite producerea unor prejudicii mediului si sanatatii umane. Mai mult, au permis acestei societati sa functioneze si dupa accidentul din ianuarie 2000. In consecinta, CEDO a decis in unanimitate ca dreptul celor doi reclamanti la un mediu sanatos si protejat a fost incalcat de catre Romania, insa celor doi nu le-a fost acordata si o despagubire in acest sens. Concluziile Curtii in aceasta cauza au o importanta deosebita in contextul eforturilor de a opri un vast proiect de exploatare a aurului la Rosia Montana printr-o tehnologie asemanatoare celei folosite la Baia Mare, se arata in comunicatul APADOR-CH.

  Sursa: Cotidianul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.