Energia si mediul, prioritati la Casa Alba

Barack Obama, recent instalat la Casa Alba, nu pierde deloc vremea pentru a lua masuri si decizii importante cu privire la problemele SUA.
casa albacasa alba
Asa cum a precizat de nenumarate ori, energia si mediul vor fi unele dintre prioritatile sale, pentru care au existat deja dezbateri. Obama si noua sa echipa au inceput sa intoarca legile lui Bush, sa adopte o atitudine oponenta fata de politica acestuia, si l-au nominalizat luni pe Todd Stern ca emisar pentru incalzirea climatica, anuntand in acelasi timp si masuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ale automobilelor.

Obama semneaza documente refuzate de Bush

Liderul de la Casa Alba se arata hotarat sa lupte pentru un mediu mai curat si a semnat deja documente importante in acest sens. Primul se refera la statul California, caruia i s-a refuzat in timpul lui Bush sa adopte propriile reglementari privind combaterea poluarii, decizie care va fi analizata atent si care este salutata de guvernatorul statului, Arnold Schwarzenegger. Presedintele Obama a mai cerut administratiei sale sa aplice o lege din 2007, cu privire la carburanti, care ar intra in vigoare in 2011. Legea prevede ca pana in 2020 parcul auto american sa ajunga la un consum mediu de 3,78 litri de carburanti, pentru o distanta de 56 de km.

Producatorii auto ataca decizia lui Obama

Aceasta masura obliga companiile sa produca masini care sa consume mai putin carburant, ceea ce a atras nemultumiri din partea producatorilor, care considera ca masura i-ar obliga ori sa isi reduca productia, ori sa o dubleze, in conditiile grele de supravietuire a industriei din prezent. Obama anunta ca va sprijini industria auto sa faca fata noilor reglementari si vorbeste despre dependenta de petrol a Americii, care sustine interese contrare SUA, precum si despre schimbarea climatica, care, daca nu ar fi abordata, ar putea provoca dezastre naturale. Congresului american i s-a cerut sa adopte si planul economic de 825 de miliarde de dolari, in care sunt incluse 90 de mld de dolari pentru energia verde, ceea ce ar crea 460.000 de locuri de munca verzi in trei ani.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *