Romania prinde radacini… la Berinta

Romania prinde radacini... la Berinta

Zilele de vineri si sambata au fost ale voluntariatului. Sute de tineri, in majoritate elevi, s-au implicat in proiectul „Let’s do it!”, de curatenie a localitatilor, in plantari de copaci si in activitati sportive.

Sambata dimineata, la Berinta, langa D.N. 18B, zeci de elevi din comuna Copalnic Manastur, dar si din Baia Mare s-au inarmat cu unelte pentru a planta puieti de copaci pe o suprafata de 2,5 ha de teren.
Locul a apartinut lui Vasile Farcas – Petrule din Berinta, care i l-a lasat mostenire nepotului sau Vasile Farcas jr. de profesie inginer silvic la Ocolul Targu Lapus. „Dupa cum se vede, in urma cu opt ani am mai plantat aici o portiune cu larice, un arbore din specia rasinoaselor, care avea avantajul ca creste repede, este esenta cea mai tare dintre rasinoase si „nu poate fi taiat pentru pom de Craciun,“ ne marturiseste batranul Petrule.

Inginerul silvic Marcel Cozma ne explica in detaliu proiectul initiat de Directia Silvica Maramures, in parteneriat cu mai multe consilii locale. „Aici, plantam astazi larice, paltin de munte si stejar rosu. Ma bucura numarul mare de voluntari elevi, care au venit sa ne ajute. Se implica cu seriozitate in tot ce fac.” Inginerul Vasile Cheta, alt specialist din silvicultura ne detaliaza fazele de lucru: „Se pleaca din amonte cu puieti de larice, apoi la mijloc paltin si jos stejarul rosu.” Profesorul Ioan Pop, directorul scolii din Copalnic Manastur ne spune ca actiunile din „Let’s do it” s-au desfasurat vineri dupa orele de curs, pentru a nu se suprapune cu cele de impaduriri de sambata. La ele au participat elevi din toate scolile comunei si s-au adunat zeci de saci cu deseuri de plastic, sticla si alte materiale ce nu sunt biodegradabile. Ei au fost colectati de serviciul de salubritate si depozitati la groapa de gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *