Romania risca in continuare sa fie sanctionata pentru ca nu respecta zonele protejate

Autoritatile au intampinat greutati din partea mediului de afaceri si a populatiei din zonele declarate protejate

*Premierul Tariceanu acuza autoritatile locale din Delta ca se preocupa cu interese economice si nu cu protectia zonei

Romania poate primi sanctiuni din partea Comisiei Europene, riscand chiar si declansarea procedurii de infringement, daca nu implementeaza prevederile programului de protectie a mediului „Natura 2000”, a declarat, ieri, europarlamentarul liberal Magor Imre Csibi, citat de Rompres. Oficialul a reamintit dificultatile cu care se confrunta autoritatile in vederea aplicarii normelor europene. „Din cele 1.000 de arii protejate incluse in programul Natura 2000, doar 300 au fost luate in evidenta autoritatilor romane si au un administrator. Acest lucru inseamna ca restul nu respecta prevederile acestui program, iar autoritatile centrale si locale nu au numit persoane care sa se ocupe de acest lucru”, a spus Csibi.

BENEFICII PENTRU LOCALNICII DIN SITURILE NATURA 2000

Mai mult, oficialul a precizat ca ca autoritatile au intampinat greutati din partea mediului de afaceri si a populatiei din zonele declarate protejate, intrucat nu se pot realiza orice fel de investitii in aceste situri. „Ariile incluse in programul Natura 2000 se intind pe 17 la suta din suprafata Romaniei si au fost declarate protejate in urma unor evaluari stiintifice la nivel local si european, astfel ca exista anumite reguli stricte privind investitiile in aceste zone, cum ar fi instalarea centralelor eoliene. Totusi, exista o serie de beneficii care compenseaza acest lucru, de care nu este constienta populatia din zona, pentru ca nu a fost informata de autoritati”, a explicat oficialul.

Potrivit acestuia, printre beneficiile de care se bucura localnicii din zonele protejate sunt scutirea de taxe si impozite pe terenuri, finantare pentru mai multe tipuri de proiecte, posibilitatea de a promova in mod avantajos pe piata europeana produsele din acele zone, iar cei care au deja afaceri nepermise de prevederile programului vor primi despagubiri pentru relocarea lor. Pe de alta parte, europarlamentarul sustine ca autoritatile romane nu au acordat destula importanta programului european. „Problema este faptul ca oficialii romani nu au fost interesati de acest program, care impune masuri minime de conservare a ariilor protejate, si nu exista mecanisme prin care sa explicam toate aceste lucruri populatiei din siturile de interes”, a spus Magor Csibi.

DELTA DUNARII – „DELTA INTERESELOR”

Europarlamentarul a tinut sa dea exemplu cazul Deltei Dunarii care este „in continua degradare”. „De exemplu, 20 la suta din suprafata initiala se afla acum sub apa, iar localitatile din Delta nu au rampe ecologice, gunoiul menajer nu se colecteaza, nu exista un management coerent”, a spus Csibi. Ieri, si premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut sa critice autoritatile locale din zona Deltei, acuzandu-le ca nu se implica in reconstructia ecologica a Deltei deoarece „interesele economice locale au primat in fata intereselor de protectie a Deltei”, relateaza Mediafax. Prim-ministrul s-a declarat extrem de mahnit de faptul ca, desi au fost alocate resurse financiare pentru programul de dezvoltare durabila a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, lucrurile nu progreseaza pe masura investitiilor.

„Constat cu regret ca interesele economice locale din zona au primat in fata intereselor de protectie a Deltei Dunarii – un paienjenis de interese greu de imaginat”, a afirmat Tariceanu. De asemenea, seful Executivului a declarat ca a fost informat ca Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se loveste de indaratnicia, interesele si reaua-intentie a unor primari sau proprietari din zona. „Aceste lucruri mi se par greu de acceptat, asa cum nu am admis slaba implicare a fostei conduceri a Garzii Nationale de Mediu si am recurs la schimbarea din functie a comisarului sef”, a declarat premierul. De asemenea, seful Executivului a declarat ca a cerut Ministerului Mediului si Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sa intervina pentru punerea in practica, cat mai rapid, a planului de reconstructie a Deltei Dunarii.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *