Romania si-a atins din acest an tinta de energie regenerabila pentru 2020 – Marii consumatori de energie

Romania si-a atins din acest an tinta de energie regenerabila pentru 2020 - Marii consumatori de energie
Romania si-a atins din acest an tinta de energie regenerabila pentru 2020 – Marii consumatori de energie

Romania si-a atins deja din acest an tinta de energie din surse regenerabile asumata pentru anul 2020, respectiv 24% din consum, astfel ca subventiile pentru acest sector trebuie reduse, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC), Marian Nastase, intr-o conferinta de presa.
‘Romania, in doi ani, si-a facut planul pe 10 ani. Astfel ca vom plati in perioada 2013 – 2020 pretul maxim pentru subventiile pentru energia regenerabila. Pretul pe care il platim pentru ca suntem fruntasi in Europa la energia regenerabila este pierderea competitivitatii produselor romanesti in afara granitelor’, a spus Nastase.

Comisia Europeana si-a propus ca, in anul 2020, 20% din consumul de energie sa fie din surse regenerabile. Romania s-a angajat ca 24% din consumul din 2020 sa fie energie verde.

Marian Nastase, care este si presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din Romania, a precizat ca in toate tarile europene marii consumatori sunt exceptati de la plata unor subventii pentru energia verde, iar schema de sustinere a energie verzi a fost modificata peste tot, mai putin in Romania, unde s-a aprobat doar o ordonanta care amana o parte din certificate.

Nastase a adaugat ca aceasta ordonanta, aplicata de la 1 iulie 2013, nu a avut efectele scontate, respectiv reducerea pretului pentru consumatori, din cauza numarului mari de proiecte de energie regenerabila puse in functiune in acest an.

‘Numarul proiectelor eoliene a crescut cu 9%, iar al celor de energie fotovoltaica a crescut cu 121%. La finele lunii septembrie erau proiecte solare de aproape 600 de MW, fata de 48 de MW, la 31 decembrie 2012. Cifrele nu mint. Noi ne puseseram sperante mari in aceasta ordonanta, insa goana producatorilor de energie regenerabila de a prinde ultimul vagon al ultimului tren a dus la situatia aberanta in care am fost martorii unei explozii a acreditarilor de proiecte de energie regenerabila’, a sustinut Nastase.

Potrivit datelor ABIEC, Alro Slatina a platit pentru certificatele verzi in acest an circa 20 de milioane de euro, de la doua milioane de euro anul trecut. ArcelorMittal a platit 15,4 milioane de euro, Lafarge – 10,9 milioane de euro, iar Tenaris – 3,3 milioane de euro.

La acestea se adauga alte aproape 30 de milioane de euro platite de cele patru companii pentru taxa de cogenerare: Alro – 15,6 milioane de euro, ArcelorMittal – 6,4 milioane de euro, Lafarge – 5,9 milioane de euro si Tenaris – 1,5 milioane de euro.

‘Acestea sunt sume cu care poti sa faci fabrici noi de la zero, cu locuri de munca noi, cu exporturi. Din pacate, noi, in schimb, am directionat acesti bani catre un mic sector privat, unde profitul este garantat, dar nu se creeaza locuri de munca, fara exporturi, fara valoare adaugata’, a mai spus Nastase.

Romania a platit in 2012, in medie, pretul cel mai ridicat pentru certificate verzi si cogenerare, de 10,7 euro/MWh, in timp ce tarile Uniunii Europene au introdus ordine de merit si scutiri pentru marii consumatori industriali, afirma compania Alro Slatina, care citeaza rezultatele unui studiu realizat de Centrul pentru Studii de Politica Europeana (CEPS), care a evaluat impactul acestor costuri cumulate asupra industriei aluminiului.

Potrivit unui comunicat al companiei, publicat, joi, pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, studiul concluzioneaza ca impactul costurilor cumulate determinate de reglementarile UE asupra marjei pret-cost a fost de 242%, in 2011.

In plus, acesta mai arata ca, la nivelul UE, fabricile care cumpara electricitate de pe piata au inregistrat in 2012 cel mai mare impact asupra costurilor, intre 179 euro/tona si 228 euro/tona.

Pentru Alro, numai taxele pentru energie regenerabila si cogenerare reprezinta, in anul curent, 18 euro/MWh, echivalentul unui impact de circa 260 euro/tona, subliniaza compania.

ABIEC reuneste companii cu 30.000 de angajati, 1,3 milioane de euro exporturi,130 de milioane de euro taxe locale si nationale, 1,5 miliarde de euro investitii totale si o contributie de 2% din PIB-ul tarii.

Printre membrii fondatori ai ABIEC se numara Alro, ArcelorMittal, Lafarge, Saint-Gobain si Tenaris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *