Romania va contrui un nou depozit de deseuri nucleare la Saligny

0
370
România va contrui un nou depozit de de?euri nucleare la Saligny
Departamentul pentru Energie: Negocierile privind construirea unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă sunt în derulare
Romania va contrui un nou depozit de deseuri nucleare la Saligny
Romania va contrui un nou depozit de deseuri nucleare la Saligny

Romania are in plan constructia unui nou depozit de deseuri nucleare la Saligny, in apropierea centralei nucleare de la Cernavoda, care va necesita o investitie initiala de 40 de milioane de euro, a declarat, luni, presedintele Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive (ANDR), Florin Tatar, intr-o conferinta pe tema managementului combustibilului nuclear.

„Noi suntem pregatiti sa facem acest depozit pana in 2020, insa depinde de extinderea duratei de viata a Unitatii 1, de unde vor proveni noi deseuri radioactive pe care va trebui sa le depozitam. Unitatea 1 a fost pusa in functiune in 1996, iar durata de viata este de maximum 30 de ani. Tinem legatura cu cei de la Nuclearelectrica sa vedem cand vor decide aceasta extindere, apoi ne vom corela strategia cu ei”, a spus Tatar, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca acest depozit va fi realizat independent de planul privind realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

„Acest depozit se va face cu siguranta. Noi suntem pregatiti sa facem opt module de depozitare pentru inceput, cu o investitie de 40 de milioane de euro, iar, in timp, planul este sa extindem depozitul pe 40 de hectare, iar atunci investitia se va ridica la 400 de milioane de euro in total”, a explicat Florin Tatar.

Banii vor proveni in principal din taxa de 2 euro pe MWh pe care o plateste Nuclearelectrica pentru un fond special destinat depozitarii deseurilor radioactive, insa se doreste si atragerea investitorilor privati in acest proiect.

In prezent, combustibilul radioactiv este depozitat la Baita Bihor, unde se afla singurul depozit de acest tip din tara. Acest depozit, care este o veche mina de exploatare a uraniului, se va inchide in 2020 – 2025.

Tatar a mai spus ca in prezent studiul de fezabilitate pentru depozitul de la Saligny este supus unei revizii care se va termina la finele acestei luni si care va reactualiza costurile proiectului.

‘Saligny este amplasamentul preferat, insa avem si alternative, in cazul in care forajele de testare pe care le facem acolo demonstreaza ca nu este locul optim’, a completat oficialul ANDR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.