Romanii nu arunca atatea electrocasnice cat le cere Europa

0
368

Norma de patru kilograme pe cap de locuitor, ceruta de UE, este mult peste cantitatea de deseuri reala.
reciclare deseuri
Numarul localitatilor participante la Marea Debarasare a deseurilor electrice va fi tripla pe 4 octombrie fata de editiile anterioare ale campaniei, potrivit Ministerului Mediului. Cu toate acestea, Romania nu poate atinge tinta de anul acesta de colectare de deseu electric pe cap de locuitor, stabilita de Uniunea Europeana, de patru kilograme. „Nu putem colecta atat deseu electric, pe motiv ca piata nu permite, adica nu exista atata deseu electric cat sa atingem tinta. Conform datelor de la statistica, Romania poate colecta maximum doua kilograme pe cap de locuitor”, ne-a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.

Acesta ne-a explicat ca norma de deseu pe care UE a impus-o tarilor comunitare este greu de atins, pe motiv ca romanii nu isi schimba la fel de des aparatele casnice ca in tarile mai dezvoltate.

„La noi un aparat electrocasnic este folosit 10, chiar 15 ani. In afara, mult mai putin”, a precizat Attila Korodi. Ministrul a adaugat ca va prezenta situatia din Romania la Uniunea Europeana, pentru ca sa nu riscam sanctiuni pe motiv ca nu am indeplinit tinta de colectare. „Le vom spune ca, oricat de bine ar merge programul de colectare, nu avem cum sa strangem atata deseu, pe motiv ca el nu exista”, ne-a explicat ministrul Mediului.

Sambata, 335 de primarii, de la orase si de la sate, au confirmat participarea la cea de-a treia editie a campaniei „Marea Debarasare”, programata pentru 4 octombrie 2008. Campania initiata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si sustinuta de organizatiile Ecotic, Environ si Recolamp a demarat sambata, incepand cu ora 9.00. Oamenii au putut sa scoata in fata locuintelor echipamentele electrice si electronice vechi, iar primariile, prin operatorii de salubritate, le-au colectat si le-au transportat spre punctele de colectare stabilite in plan local. „Am stabilit ca in prima sambata a fiecarei luni sa se colecteze deseul electric.

Daca in celelalte doua editii ale -Marii Debarasari- s-au inscris 110 primarii, pe 4 octombrie vor fi alaturi de noi 335. Triplarea numarului primariilor participante demonstreaza ca Romania acorda tot mai multa atentie aspectelor de mediu”, a specificat ministrul Mediului.

Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.