Romsilva a inceput lucrarile la prima perdea forestiera de protectie din ultimii 25 de ani; costuri de 2.500 euro/hectar

Omul de afaceri Gheorghe Ceteras, retinut in dosarul privind retrocedarea a 5.000 hectare de padure
Romsilva a inceput lucrarile la prima perdea forestiera de protectie din ultimii 25 de ani; costuri de 2.500 euro/hectar
Romsilva a inceput lucrarile la prima perdea forestiera de protectie din ultimii 25 de ani; costuri de 2.500 euro/hectar

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a demarat, marti, lucrarile la prima perdea forestiera de protectie din ultimii 25 de ani, realizata in estul judetului Ialomita, de-a lungul autostrazii A2, pe un tronson de 11 kilometri.

‘Rolul acestei perdele forestiere de protectie este de a opri zapada adusa de Crivat in partea de est. Perdeaua are o latime de 30 de metri si o lungime totala de 11 kilometri, respectiv o suprafata de aproape 24 de hectare. In toamna, vom impaduri 7,8 kilometri, iar in primavara vom pune la dispozitie si celelalte tronsoane incluse in studiul de fezabilitate. Au fost identificati proprietarii terenurilor si urmeaza sa intre in procedura legala de expropriere. Speram ca pana la sfarsitul lunii februarie sa mai intram in posesia unor terenuri si sa incepem lucrarile in martie’, a declarat, marti, directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu, pe santierul de impaduriri din apropierea localitatii Fetesti.

Potrivit sursei citate, costurile pentru realizarea acestei perdele forestiere de protectie se ridica la circa 2.500 de euro pe hectar, aici fiind incluse lucrarile de pregatire, costul puietilor, manopera si intretinerea. Banii provin din Fondul de conservare constituit la nivelul regiei pentru astfel de lucrari.

Seful Romsilva a precizat ca in aceasta zona vor fi plantate mai multe specii de puieti forestieri, respectiv doua randuri de frasin pe centru, ‘o specie repede crescatoare’, un rand de pin negru, pe partea stanga, pentru a da un aspect peisagistic zonei, mai ales ca aceasta specie este verde tot timpul anului si un rand de arbusti de ulm de Turkestan si de salcioara. Numai in aceasta zona se vor folosi 125.000 de puieti forestieri din speciile mentionate.

Perdeaua forestiera va ajunge la maturitate in 5-7 ani, perioada minima estimata pentru zona de campie, cand isi va putea indeplini efectiv rolul sau de protectie.

„Rolul sau de protectie va fi atins in 5-7 ani, cand plantatiile vor ajunge la perioada de maturitate, depinde insa si de regimul pluviometric din anii urmatori. Daca vor fi ani cu ploi, cum a fost 2014, speciile se vor instala mult mai repede, iar daca vor fi ani secetosi vom interveni anual si cu completari. Perdele de protectie sunt necesare nu numai pentru protectia cailor rutiere ci si a campurilor si culturilor agricole”, a explicat directorul general al Romsilva.

Adam Craciunescu a precizat ca regia are efectuate studii de fezabilitate pentru realizarea a 600 de kilometri de perdele forestiere la nivelul intregii tari, insa totul depinde de identificarea proprietarilor si de demararea procedurii de expropriere pentru utilitate publica, in cazul in care nu isi vor da acordul pentru infiintarea perdelelor forestiere de protectie.

Desi acest tronson de autostrada nu este cea mai inzapezita zona, directorul Directiei Silvice Ialomita, Sorin Checiu, a subliniat ca „in iernile cu viscol este imposibil de circulat” si aici a fost cel mai simplu de a intra in posesia terenului pentru ca a fost preluat prin Hotarare de Guvern de la Agentia Domeniilor Statului.

DS Ialomita administreaza 22.000 ha de padure proprietate publica a satului si executa paza pentru 3.000 de ha padure privata. Conform amenajamentelor silvice, directia ar putea exploata in jur de 155.000 de metri cubi de lemn, dar anual cifra este in jur de 100.000 — 110.000 de metri cubi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *