Rusia a livrat alte 30 de tone de combustibil nuclear Iranului

  0
  470
  Rusia a livrat alte 30 de tone de combustibil nuclear Iranului
  Rusia a livrat alte 30 de tone de combustibil nuclear Iranului

  Rusia a livrat 30 de noi tone de combustibil nuclear primei centrale nucleare din Iran, aflata in orasul-port Bushehr, a anuntat astazi postul iranian de televiziune Al-Alam, citat de AFP.

  „Rusia a livrat 30 de tone de combustibil nuclear centralei de la Bushehr, in datele de 4, 8 si 11 mai”, a declarat Hamid Qaemi, purtator de cuvant al Organizatiei iraniene a Energiei Atomice. In 2008, Moscova a livrat 82 de tone de combustibil imbogatit, precum si echipament centralei de la Bushehr.

  Ieri, compania rusa de stat Atomstrocexport a anuntat ca a realizat un test final inainte de lansarea productiei de energie la Bushehr, confirmand astfel informatiile din presa iraniana potrivit carora centrala a fost alimentata cu combustibil nuclear in vederea lansarii ei in luna iulie.

  Centrala de la Bushehr, simbol al aderarii Iranului la energia nucleara, a fost inaugurata cu mult fast de autoritati in august 2010. Constructia ei, demarata de Germania, a durat 35 de ani, iar proiectul a fost intrerupt in timpul Revolutiei Islamice din 1979 si pe parcursul razboiului impotriva Irakului (1980-1988). Rusia a preluat conducerea santierului in 1995, mai scrie France Presse, preluata de Agerpres.

  Marile puteri ale lumii suspecteaza ca Teheranul doreste sa se inarmeze nuclear, sub acoperirea unui program nuclear civil. Iranul a dezmintit aceste zvonuri.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.