Rusia: Duma de Stat a aprobat Tratatul de dezarmare nucleara START

Rusia: Duma de Stat a aprobat Tratatul de dezarmare nucleara START

Duma de Stat din Rusia a aprobat, vineri, Tratatul START – acord istoric incheiat cu Statele Unite in vederea reducerii armelor nucleare strategice – in prima lectura, anunta AFP. Tratatul a fost aprobat cu 350 de voturi pentru si 58 impotriva. Tratatul START, semnat in aprilie anul acesta intre presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau american, Barack Obama, fusese ratificat de Senatul american in urma cu doua zile si trimis liderului de la Casa Alba spre promulgare.

Senatul american ratificase noul tratat bilateral americano-rus START (Strategic Arms Reduction Treaty – Tratat privind reducerea armelor strategice, n.r.) privind reducerea arsenalului nuclear cu 71 de voturi pentru si 26 de voturi impotriva.

Noul tratat va reduce plafonul maxim pentru ambele natiuni la 1550 de focoase nucleare, in scadere fata de plafonul actual de 2200 de focoase. Tratatul a fost semnat de catre presedintii celor doua tari, Barack Obama si Dmitri Medvedev in luna aprilie.

Tratatul va intra in vigoare dupa ce este ratificat de catre forurile legislative din ambele tari, in conditiile in care presedintele rus declarase ca tara sa nu va ratifica pactul decat dupa aprobarea sa de catre Senatul american.

Noul tratat START este numit si START II, fiind o continuare a unei intelegeri semnate in anul 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Primul tratat START a intrat in vigoare in decembrie 1994 si a expirat in ultima luna a anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *