Plangere penala pentru poluarea Dunarii

Plangere penala pentru poluarea Dunarii

Efectele provocate asupra fluviului de scufundarea barjei cu 946 tone de fosfat vor fi cercetate de procurorii de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Asociatia „3D” Dezvoltare Durabila a Dunarii, un ONG de mediu din Galati, a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cerand cercetarea accidentului naval de la Ghindaresti si pedepsirea vinovatilor. In plangerea depusa la Parchetul ICCJ de Asociatia „3D” Dezvoltare Durabila a Dunarii, se solicita sa se verifice daca la plecarea din Portul Ismail cei responsabili au asigurat, in conformitate cu normele de navigatie, legatura corecta dintre cele opt barje si convoi, daca existau conditii de navigabilitate si daca s-au respectat prevederile „Regulamentului de Navigatie pe Dunare”. Ata solicitare este verificarea daca barja care circula sub pavilionul Republicii Moldova a sesizat capitaniile din zona despre conditiile nefavorabile de navigabilitate, daca s-a monitorizat calitatea apei din fluviul Dunarea, imediat dupa impact, si daca s-a facut o evaluare privind efectele asupra mediului, respectiv a apei si solului de pe malurile Dunarii. Presedintele Asociatiei „3D” este Dan Lilion Gogoncea, presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Galati.

Reamintim ca, duminica trecuta, o barja incarcata cu aproape 960 tone de ingrasaminte chimice s-a scufundat in Dunare, in zona localitatii Ghindaresti, dupa ce s-a izbit de o stanca. Barja facea parte din convoiul impingatorului „Orion” ce naviga sub pavilionul Republicii Moldova si se afla in mars din Portul Ismail (Ucraina) spre Portul Backa Palanka, din Serbia.

Se cauta responsabili
„In scopul protectiei populatiei, a apei, a faunei si florei acvatice, a solului si aerului, rugam sa dispuneti efectuarea cercetarilor impotriva factorilor responsabili din Ministerul Transporturilor al Romaniei si stabilirea cauzelor producerii evenimentului de navigatie din 19 decembrie 2010, ca urmare a scufundarii unei barje in care se afla cantitatea de 946 tone fosfat de amoniu”, se solicita in plangerea penala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *