Ucraina a gasit in Azerbaidjan resurse energetice alternative la cele rusesti

Ucraina a gasit in Azerbaidjan resurse energetice alternative la cele rusesti

Kiev si Baku vor semna in viitorul apropiat acorduri conform caruia Azerbaidjanul va livra Ucrainei cate 5 milioane de tone de petrol si 7 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Potrivit ministrului Industriei si Energeticii al Azerbaidjanului, Natik Aliev, ‘ambele acorduri au beneficiat de o prima evaluare din partea guvernelor celor doua tari si vor fi semnate pana la sfarsitul anului, dupa o serie de negocieri’. In acelasi timp, ministrul azer a precizat ca ‘este vorba despre extinderea coridorului petroliero-gazifer existent si a livrarilor de gaz lichefiat pe piata ucraineana, cu ajutorul navelor-cisterna.

Ucraina si-a activizat, in utimele luni, cautarile de resurse de petrol si gaz alternative la cele rusesti, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. Pe lista furnizorilor probabili un loc de frunte il ocupa Azerbaidjanul, cu care Ucraina poarta in prezent negocieri intense. Pentru a-si atinge acest obiectiv strategic, Ucraina planifica sa contruiasca pana in 2015, la Marea Neagra, un terminal pentru receptionarea de gaz petrolier lichefiat (GPL).

In opinia autoritatilor ucrainene, acest lucru va permite diversificarea livrarilor de gaz si reducerea pretului acestuia. Potrivit unor calcule preliminare, constructia terminalului cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an va costa 2,5 miliarde de dolari.
In ceea ce priveste petrolul azer, livrarile acestuia vor ajuta Kievul sa deschida oleoductul sau Odesa-Brodi in sensul prevazut in proiect, cel in directia Europei. In realizarea acestui proiect mai sunt interesate tari precum Polonia, Belarus si republicile baltice, precizeaza Nezavisimaia Gazeta.

Insa, in opinia directorului Centrului pentru studii petroliere din Azerbaidjan, Ilham Saban, proiectul sus-mentionat nu beneficiaza nici pana la aceasta ora de contururi reale, din cauza lipsei unor contracte pe termen lung. Expertul este de parere ca, daca ar exista un contract prevazut pentru cel putin 5 ani si pentru un volum de 10 milioane de tone, ar fi posibila prelungirea oleoductului pana in Polonia si mai departe.

‘Din pacate, astazi suntem nevoiti sa ne multumim cu un volum mic de livrari’, a declarat Saban pentru cotidianul rus. Potrivit datelor statistice, in acest an Ucraina a primit circa 1 milion de tone de titei azer, cantitate care depaseste de 5 ori volumul exporturilor din 2009 de petrol azer catre aceasta tara.
Este evidenta tendinta de majorare a volumului de livrari, care va creste si mai mult dupa semnarea, in viitorul apropiat, a celor doua acorduri privind vanzarea-cumpararea de petrol si gaz intre Azerbaidjan si Ucraina, conchide Nezavisimaia Gazeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *