Un inalt responsabil in sectorul nuclear rus a propus ieri noului guvern bulgar sa relanseze proiectul bulgaro-rus al noii centrale nucleare la Belene (pe Dunare, in nordul tarii), avertizand ca, in caz contrar, Sofia risca sa plateasca o importanta despagubire partii ruse.
“Daca Bulgaria ia decizii practice si concrete in loc sa nu faca decat declaratii, arbitrajul asupra centralei de la Belene poate fi anulat”, a declarat Ghenadi Tepkian, vicepresedinte al societatii rusesti Atomstroiexport, citat de agentia de presa bulgara BTA, in cursul unei conferinte despre industria nucleara la Varna (estul Bulgariei).
Guvernul de centru-dreapta abandonase anul trecut – din motive economice si pentru a evita o mai mare dependenta a Bulgariei fata de Rusia in materie de energie – ideea de a construi la Belene o centrala nucleara dotata cu doua reactoare rusesti cu apa presurizata de 1.000 MW fiecare.
Rusia, care incearca prin acest proiect sa-si introduca reactoarele de noua generatie intr-o tara a Uniunii Europene, a anuntat in septembrie ca cere un miliard de euro compensatii financiare Bulgariei in fata Curtii internationale de arbitraj a Camerei de Comert Internationale din Paris.
Noul prim-ministru bulgar Plamen Oresarski declarase saptamana trecuta ca se teme ca Bulgaria sa nu piarda ca urmare a acestui arbitraj.
Guvernul condus de Oresarski, instalat in functie de o saptamana, este sustinut in Parlament de Partidul socialist, care se declara pentru constructia de la Belene, dar si de Partidul Liberal al Minoritatii Musulmane (MDL), mai degraba opus proiectului. Guvernul conteaza, de asemenea, pe sprijinul implicit al ultranationalistilor din Ataka, care reclama realizarea acestui proiect, aminteste AFP, preluata de Agerpres.
Dl Tepkian a anuntat, de altfel, ca o delegatie a Ministerului rus al Energiei urma sa se duca la Sofia in aceasta saptamana pentru intrevederi cu privire la proiectul Belene. Directorul Companiei bulgare a electricitatii (NEC) Ivo Lefterov, la randul sau, a estimat la Varna ca centrala de la Belene nu poate fi realizata decat in calitate de proiect privat, statul bulgar neavand mijloace suficiente pentru a-i face fata.
Costul realizarii proiectului este evaluat la 6 miliarde de euro de partea rusa si la peste 10 miliarde de euro de partea bulgara. Bulgaria dispune in prezent de o singura centrala nucleara, la Kozlodui, cu doua reactoare de 1.000 MW fiecare, de asemenea de fabricatie ruseasca si a caror exploatare expira in 2017 si 2021.