Romania se afla intr-o situatie paradoxala: are un potential de exceptie pentru energii regenerabile si investitori interesati sa dezvolte proiecte de zeci sau sute de milioane de euro fiecare, dar pastreaza o lege nefunctionala, pentru care timp de trei ani nu s-au emis norme de aplicare. In acest context, jucatorii mari au inceput sa abandoneze proiectele si sa caute oportunitati in tari din regiune, cu potential asemanator, dar fara haos legislativ.
Grupul energetic german RWE a renuntat la dezvoltarea unui parc eolian de aproape 150 MW in Valea Dacilor din judetul Constanta, din cauza incertitudinii legislative. Ceva mai devreme si-au reconsiderat planurile si italienii de la Beyfin, care voiau sa dezvolte un proiect de energie neconventionala in judetul Cluj. Dupa ce isi securizasera terenul si obtinusera mai multe avize, italienii au luat decizia sa mute investitia intr-o alta tara. Pe ganduri au cazut si spaniolii de la Bogaris, care spera sa obtina finantare de la banci pentru proiectele de circa 350 de milioane de euro, aflate in diverse stadii, in asteptarea clarificarii legislatiei.
Nemultumirile investitorilor ce au constituit chiar o asociatie pentru a-si apara interesele au rabufnit tot mai des in ultimul an, dar glasul acestora nu a reusit sa sensibilizeze autoritatile. Saptamana trecuta, reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE) aveau o intalnire la Guvern pe tema modificarii legislatiei privind stimularea energiei regenerabile, insa aceasta a fost reprogramata. „Producatorii de energie atrag atentia ca, in acest moment, isi reconsidera pozitia fata de noi, unii investitori analizand deja optiunea parasirii Romaniei din cauza haosului legislativ”, au aratat reprezentantii asociatiei.
Fara un cadru clar, bancile nu finanteaza proiectele
„Din informatiile pe care le-am primit de la AREE am impresia ca Guvernul este mai degraba preocupat de castigurile dezvoltatorilor de proiecte de energie regenerabila decat de dezvoltarea unui sector care va genera o multime de locuri de munca”, ne-a declarat Alfonso Otero Zapata, General Manager Bogaris pentru Polonia si Romania. Bogaris a securizat 1.000 de hectare de teren in judetul Braila, pe care vrea sa construiasca un parc de circa 120 de megawati si dezvolta alte doua proiecte in domeniul energiei regenerabile, de 68 megawati si 52 de megawati, in judetele Constanta si Ialomita, unde compania detine 450 de hectare de teren. Proiectele urmeaza sa fie finantate de o institutie financiara, fiind prezentate unor banci romanesti si straine. „Vrem sa ramanem in Romania, dar daca legea nu se va aplica in curand sau va fi aprobata in mod eronat, deci nu va exista un cadru clar, atunci bancile nu vor finanta proiectele si investitorii vor pleca”, a aratat managerul Bogaris.
Aceeasi ingrijorare o manifesta si alti jucatori straini in domeniul energiei regenerabile, dupa ce RWE a decis sa abandoneze proiectele din Romania. Grupul energetic german, cu afaceri de peste 47 de miliarde de euro, era intr-un stadiu avansat de avizare pentru doua parcuri eoliene – unul de 200 MW, altul de 150 MW – ce ar fi fost construite in apropierea Constantei si se uitau spre alte zone ale Romaniei, o tinta fiind Moldova. Ti-nånd cont de capacitatea anuntata a proiectelor, valoarea investitiei s-ar fi apropiat de 600 de milioane de euro. „RWE a renuntat la proiectul privind parcurile eoliene pentru ca Legea 220/2008 privind stimularea energiei regenerabile nu este aplicabila nici in prezent“, a explicat saptamana trecuta Ionel David, consultantul in afaceri publice al AREE.
Modelul bulgaresc?
Aceasta lege aprobata in 2008 a dat batai de cap investitorilor dupa ce a fost modificata anul trecut, fara ca normele de aplicare sa fi fost vreodata adoptate. Potrivit Consiliului Concurentei, „schema de sprijin pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile, instituita prin Legea nr. 220/2008, nu s-a aplicat intrucat masurile de sprijin prevazute sunt de natura ajutorului de stat sau susceptibile de a constitui ajutor de stat, pentru aplicarea acestora fiind necesara autorizarea prealabila a Comisiei Europene”. Abia luna aceasta autoritatile au notificat oficial la CE schema de sprijin prevazuta in lege, in lipsa careia nu puteau fi elaborate nici normele de aplicare. De la notificarea oficiala, termenul in care Comisia adopta o decizie este de circa doua luni. Dar problemele nu se opresc aici.
„In primul rand, nu este clar in lege ce se intampla in cazul in care exista un exces de certificate verzi, cine le cumpara si la ce pret. In al doilea rand, intentia Guvernului de a revizui sistemul de sprijin la fiecare trei ani nu ofera un cadru clar si stabil”, sustine managerul Bogaris. Acum, investitorii din domeniul energiei regenerabile au trei solicitari: sa se revina la formula initiala din lege, proiectele de peste 125 MW sa nu fie notificate la Uniunea Europeana si schema suport sa fie predictibila. Discutiile cu reprezentantii Guvernului vor continua saptamana aceasta, insa rezultatul negocierilor ramane incert. Pana atunci, se fac doar scenarii.
Vecinii bulgari au adoptat recent o lege care descurajeaza dezvoltarea proiectelor de energie verde pentru a evita suprasolicitarea retelei invechite si cresterea pretului la electricitate. Energia eoliana si cea solara sunt extrem de scumpe, marind astfel pretul pentru populatie. In Romania lucrurile nu difera prea mult. Acesta ar putea fi si motivul pentru care autoritatile prefera sa piarda miliarde, jucand in defensiva cu investitorii straini.