RWE a abandonat proiectele eoliene din Romania din cauza legislatiei

RWE a abandonat proiectele eoliene din Romania din cauza legislatiei

Romania se afla intr-o situatie paradoxala: are un potential de exceptie pentru energii regenerabile si investitori interesati sa dezvolte proiecte de zeci sau sute de milioane de euro fiecare, dar pastreaza o lege nefunctionala, pentru care timp de trei ani nu s-au emis norme de aplicare. In acest context, jucatorii mari au inceput sa abandoneze proiectele si sa caute oportunitati in tari din regiune, cu potential asemanator, dar fara haos legislativ.
Grupul energetic german RWE a renuntat la dezvol­ta­rea unui parc eolian de aproape 150 MW in Valea Dacilor din judetul Constanta, din cauza incertitudinii legislative. Ceva mai devreme si-au reconsiderat planurile si italienii de la Beyfin, care voiau sa dezvolte un proiect de ener­gie neconventionala in judetul Cluj. Dupa ce isi securizasera terenul si ob­tinusera mai multe avize, italienii au luat decizia sa mute investitia intr-o alta tara. Pe ganduri au cazut si spa­niolii de la Bogaris, care spera sa ob­ti­na finantare de la banci pentru pro­iectele de circa 350 de milioane de euro, aflate in diverse stadii, in astep­tarea clarificarii legislatiei.
Nemultumirile investitorilor ce au constituit chiar o asociatie pentru a-si apara interesele au rabufnit tot mai des in ultimul an, dar glasul acestora nu a reusit sa sensibilizeze au­tori­tatile. Saptamana trecuta, repre­­zentantii Asociatiei Romane pentru Ener­gie Eoliana (AREE) aveau o in­tal­nire la Guvern pe tema modificarii le­gislatiei privind stimularea ener­giei regenerabile, insa aceasta a fost reprogramata. „Producatorii de ener­gie atrag atentia ca, in acest moment, isi reconsidera pozitia fata de noi, unii investitori analizand deja optiu­nea parasirii Romaniei din cauza haosului legislativ”, au aratat repre­zen­­tantii asociatiei.

Fara un cadru clar, bancile nu finanteaza proiectele
„Din informatiile pe care le-am primit de la AREE am impresia ca Guvernul este mai degraba preo­cupat de castigurile dezvoltatorilor de pro­iecte de energie regenerabila de­cat de dezvoltarea unui sector care va genera o multime de locuri de mun­ca”, ne-a declarat Alfonso Otero Za­pata, General Manager Boga­ris pentru Polonia si Romania. Bo­ga­ris a se­curizat 1.000 de hectare de teren in ju­detul Braila, pe care vrea sa con­stru­iasca un parc de circa 120 de me­gawati si dezvolta alte doua proiecte in domeniul energiei regenerabile, de 68 megawati si 52 de megawati, in judetele Constanta si Ialomita, unde compania detine 450 de hec­tare de teren. Proiectele urmeaza sa fie fi­nan­tate de o institutie financiara, fiind prezentate unor banci ro­ma­nesti si straine. „Vrem sa rama­nem in Romania, dar daca legea nu se va aplica in curand sau va fi aprobata in mod eronat, deci nu va exista un ca­dru clar, a­tunci bancile nu vor fi­nan­ta proiec­te­le si investitorii vor ple­ca”, a aratat ma­na­gerul Bogaris.
Aceeasi ingrijorare o manifesta si alti jucatori straini in domeniul ener­giei regenerabile, dupa ce RWE a de­cis sa abandoneze proiectele din Ro­mania. Grupul energetic german, cu afaceri de peste 47 de miliarde de eu­ro, era intr-un stadiu avansat de avi­za­re pentru doua parcuri eoliene – unul de 200 MW, altul de 150 MW – ce ar fi fost construite in apropierea Con­stantei si se uitau spre alte zone ale Romaniei, o tinta fiind Moldova. Ti-nånd cont de capacitatea anuntata a proiectelor, valoarea investitiei s-ar fi apropiat de 600 de milioane de euro. „RWE a renuntat la proiectul privind parcurile eoliene pentru ca Legea 220/2008 privind stimularea energiei regenerabile nu este aplicabila nici in prezent“, a explicat saptamana trecu­ta Ionel David, consultantul in afaceri publice al AREE.

Modelul bulgaresc?
Aceasta lege aprobata in 2008 a dat batai de cap investitorilor dupa ce a fost modificata anul trecut, fara ca normele de aplicare sa fi fost vreodata adoptate. Potrivit Consiliului Concurentei, „schema de sprijin pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile, instituita prin Legea nr. 220/2008, nu s-a aplicat in­trucat masurile de sprijin prevazute sunt de natura ajutorului de stat sau susceptibile de a constitui ajutor de stat, pentru aplicarea acestora fiind necesara autorizarea prealabila a Comisiei Europene”. Abia luna aceasta autoritatile au notificat oficial la CE schema de sprijin prevazuta in lege, in lipsa careia nu puteau fi ela­borate nici normele de aplicare. De la notificarea oficiala, termenul in care Comisia adopta o decizie este de circa doua luni. Dar problemele nu se opresc aici.
„In primul rand, nu este clar in lege ce se intampla in cazul in care exista un exces de certificate verzi, cine le cumpara si la ce pret. In al doi­­lea rand, intentia Guvernului de a re­vizui sistemul de sprijin la fie­care trei ani nu ofera un cadru clar si stabil”, sustine managerul Bo­ga­ris. Acum, in­ves­titorii din domeniul ener­giei re­ge­nerabile au trei solici­tari: sa se revina la formula initiala din lege, proiectele de peste 125 MW sa nu fie notificate la Uniunea Eu­ro­peana si schema su­port sa fie predictibila. Dis­cutiile cu reprezentantii Guvernului vor continua saptamana aceasta, insa rezul­ta­tul negocierilor ramane in­cert. Pa­na atunci, se fac doar scenarii.
Vecinii bulgari au adoptat recent o lege care descurajeaza dezvoltarea proiectelor de energie verde pentru a evita suprasolicitarea retelei invechite si cresterea pretului la electricitate. Energia eoliana si cea solara sunt extrem de scumpe, marind astfel pretul pentru populatie. In Roma­nia lucrurile nu difera prea mult. Acesta ar putea fi si motivul pentru care autoritatile prefera sa piarda mi­liarde, jucand in defensiva cu in­ves­titorii straini.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente