S-a descoperit planeta cea mai asemanatoare Pamantului

Umanitatea cauta dovezi de existenta a vietii pe alte planete. Fiecare nou indiciu, oricat de mic ar fi, da speranta ca nu suntem singuri in univers. Si chiar ar putea fi asa, cel putin pe o planeta descoperita de cercetatorii chileni, suedezi si portughezi.

Este vorba de planetea cea mai asemanatoare cu Pamantul, in care ar putea fi apa lichida si ale carei conditii si caracteristici,,permit sa ne imagina existenta unei vieti extraterestre¨, dupa cum spun cercetatorii.

Temperatura noii planete ne invita sa ne gandim deja la similaritatile cu terra, deoarece temperaturile variaza intre 0 si 40 grade C. Centrul National de Investigatii Stiintifice din Silla (Chile ), Observatorul din Geneva (Elvetia ) si Centrul de Astronomie din Lisabona (Portugalia) au fost responsabili de gasirea acestei planete ce se roteste in jurul stelei Gliese 581, la 20.5 ani lumina de Pamant, in constelatia Libra. Aceasta planeta, de 5 ori mai mare decat a noastra, este a 4 a decoperita in ultimii ani i acest sistem solar.

,,Separarea dintre planeta si stea ii confera capacitatea de-a avea lichid pe suprafata, a explicat astronomul si purtatorul de cuvant al echipei de cercetatori Stephane Udrv. de la Observatorul din Geneva .In orice caz, cercetatorii nu au certitudinea ca planeta are apa si suprafata solida, sau daca are atmosfera “Ceea ce avem ”  a explicat Udry “este o masa minima si distanta de separare intre planeta si steaua in jurul careia graviteaza¨.

Viata extraterestra

In ciuda distantei ce separa planeta similara Terrei si soarele sau este de 40 de ori mai mica decat cea ce separa pe-a noastra, temperatura este adecvata datorita faptului ca acest astru este de 50 ori mai rece.In acest context, Udry considera ca aceste caracteristici,,permit imaginarea unei vieti extraterestre ¨.

Acum marele semn de intrebare este daca aceasta planeta are masa solida care ar suporta ipotetica apa. In aces sens, Udry considera ca planetele cele mai mici de 15 ori masa pamantului sunt cu roci. Colegul sau David Charbonneau, de la Centrul Astronomic Harvard-Smithshonian, in Cambridge, nu-i la fel de optimist. O planeta de 5 ori mai mare decat masa pamantului seamana cu pamantul dar la fel si cu Neptun, deci  cu care seamana ? “Pur si simplu nu putem stii”.

Sursa: Ecoticias

Articole similare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente