Samsarii cumpara puncte la o treime din valoare pentru a pune mana pe terenuri si paduri de 11 mld. €

Samsarii cumpără puncte la o treime din valoare pentru a pune mâna pe terenuri şi păduri de 11 mld. €
Samsarii cumpara puncte la o treime din valoare pentru a pune mana pe terenuri si paduri de 11 mld. €
Samsarii cumpara puncte la o treime din valoare pentru a pune mana pe terenuri si paduri de 11 mld. €

Pe internet se vand si se cumpara decizii ale ANRP de compensare cu puncte, la fel cum s-a intamplat si cu actiunile Fondului Proprietatea.

La un an de la noua Lege a retrocedarilor 165/2013, numita si „legea cu puncte“, s-a dezvoltat o piata gri unde se tranzactioneaza la o treime din valoare decizii ale ANRP (Autoritatea Nationala de Restiturie a Proprietatilor) de compensare cu puncte.

ZF a cerut in aprilie 2013 guvernului Pon­ta sa nu isi asume raspunderea pentru noua lege pentru ca sistemul complicat de despa­gu­bire prin video-licitatii si achizitii cu puncte va face ca principalii beneficiari sa fie cesionarii de dosare si nu fostii proprietari, la fel cum s-a intamplat si cu Fondul Proprietatea.

Internetul este plin de anunturi de tipul „Ai puncte ANRP si doresti sa le vinzi? Intrati aici“ sau „Cumpar decizii ANRP de compensare prin puncte, emise in baza Legii 165/2013. Plata se face pe loc. Rog seriozitate“, prin care persoane private cumpara puncte cu care din 2016 vor putea participa la licitatii unde sunt scoase la vanzare terenuri si imobile de la stat din cadrul fondului national imobiliar.

Acest fond va fi un fel de Proprietatea II, doar ca nu va fi format din pachete minoritare de actiuni la companiile din energie (Petrom, Hidroelectrica, Romgaz), ci din terenuri, imo­bile si paduri. In fondul national imobiliar ar urma sa intre o suprafata de 400.000 de hectare formata din terenurile aflate in prezent in administrarea ADS, terenurile institutelor si statiunilor de cercetare si ale ministerelor.

De asemenea, Romsilva mai dispune de 3,2 milioane de hectare de padure. Potrivit evaluarilor facute de ZF in 2013, valoarea estimata a acestui fond national imobiliar este de 11 miliarde de euro, valoare care va putea fi cumparata cu puncte din 2016. „Tranzactionarea drepturilor litigioase nu este ilegala. In trecut abuzurile au aparut atunci cand cel care cumpara dosarul de despagubire gasea rezolvare in scurt timp la ANRP, in conditiile in care fostul proprietar astepta cu anii. Al doilea abuz aparea la evaluarea dosarului, care atunci cand intra in posesia unui anumit cum­parator, cu influente in sfera politica si la ANRP, era supraevaluat“, a spus avocatul Iulian Lepa, specializat in retrocedari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *