Samsung vrea sa construiasca in Romania doua parcuri solare pentru productia de electricitate in centrale fotovoltaice si analizeaza posibilitatea de a investi in judetul Giurgiu, a declarat miercuri Park Robyug, ambasador pentru energie si resurse in Ministerul coreean pentru Afaceri Externe si Comert.
Cele doua proiecte ar insuma o capacitate instalata de 45 MW. Grupul a derulat proiecte similare in Bulgaria, nu si in Romania. Capacitatea totala este uriasa: pentru a va face o idee, cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, inaugurat recent in Maramures, are o putere instalata de 3,2 MW iar cele 15.500 de panouri acopera 8 hectare de teren.
Samsung este cel mai mare grup din Coreea de Sud, avand afaceri de la electronice pana la productia de nave oceanice sau servicii financiare. Grupul este cel mai mare producator de telefoane din lume, ocupa primul loc la televizoare si produce de la masini de spalat si frigidere pana la echipamente pentru sectorul energiei regenerabile, precum panouri solare. De asemenea, este activ si in domeniul dezvoltarii de parcuri eoliene si solare.
Inghesuiala la energia verde
Energia solara este acum una dintre principalele atractii pentru investitiile in Romania, din cauza sistemului generos de subventii. Investitorii se ingramadesc la centrale fotovoltaice, deoarece primesc in cadrul schemei de sprijin 330 euro numai din cele sase certificate verzi date pe fiecare MWh produs, la care se adauga alti 50 de euro pe care ii obtin la vanzarea energiei.
In 2010 investitia pentru 1 MW solar era de 3,5 milioane de euro, rezultand o rata de rentabilitate de 11,6%. Acum tehnologia a avansat si investitia a scazut la 2 milioane de euro, ceea ce inseamna ca rata de rentabilitate a ajuns la 22%, peste o cincime din investitie. Iar asta se intampla in conditiile in care legea spune ca pragul nu trebuie sa depaseasca 10%, caz in care Comisia Europeana ne va pune sa recuperam banii de la „baietii verzi”.
In fapt, subventiile sunt atat de mari incat Zoltan Nagy-Bege, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), declara acum doua saptamani ca daca numarul de certificate s-ar mari de la 6 la 7, atunci investitorii ar renunta la agricultura pentru a se orienta catre energia regenerabila. El a declarat ca, potrivit legislatiei care promoveaza energia din surse verzi, numarul certificatelor verzi acordate producatorilor poate fi modificat abia in 2015, cu exceptia sectorului fotovoltaic, unde numarul certificatelor poate fi redus incepand cu ianuarie 2014.