Apele oceanului din dreptul statului Seychelles si Germaniei sunt cele mai sanatoase dintre cele care marginesc zone locuite, iar cele din Sierra Leone sunt cele mai insalubre.
In clasamentul calitatii apelor, insula Jarvis, un mic teritoriu nelocuit din Pacificul de Sud, apartinand Statelor Unite, este pe primul loc, cu 86 de puncte din 100, alaturi de alte insule nelocuite din Pacific. “Este evident ca prezenta umana are un substantial impact negativ asupra oceanelor, iar scorurile sunt in relatie inversa cu marimea populatiei de pe coaste“, arata studiul. Aproape jumatate din populatia lumii traieste in apropiere de coaste. Seychelles, una din putinele tari in curs de dezvoltare din primele 12, si Germania se situeaza pe locul al patrulea, in fruntea zonelor locuite, cu 73 de puncte din 100. Cele doua state sunt urmate de Polinezia Franceza (72 din 100), iar Franta totalizeaza 66 din 100, situindu-se in urma Rusiei (67), arata un studiu publicat in revista Nature, citata de Moldpres. Unsprezece tari din Africa ocupa ultimele locuri ale clasamentului, cu scoruri intre 42 si 36, lanterna rosie fiind Sierra Leone.
Clasamentul a fost alcatuit de cercetatori americani si canadieni, care au analizat 171 zone economice exclusive (ZEE) ce se intind pina la 200 mile marine de mal, fiind in administrarea tarilor de coasta. Aceste ZEE reprezinta 40% din oceanele lumii, dar si o mare parte din resursele acvatice, zonele turistice si locurile de munca pe care le ofera marea. Cercetatorii au evaluat capacitatea oceanelor lumii de a furniza oamenilor hrana si activitati de turism, pastrind biodiversitatea marina. Potrivit studiului, ansamblul ZEE obtine un scor de 60 de puncte din 100.
In general, tarile in curs de dezvoltare din Africa Occidentala, Orientul Apropiat si America Centrala nu au punctaje prea ridicate, contrar statelor mai bogate din Europa de Nord, Canada, Australia si Japonia. Exista si citeva exceptii, cum ar fi Surinam, tara prezenta in top 12, dar si Polonia si Singapore in subsolul clasamentului.