A inceput Festivalul FanFest, dedicat protejarii zonei si patrimoniului Rosiei Montane

A icneput Festivalul FanFest, dedicat protejarii zonei si patrimoniului Rosiei Montane

Festivalul FanFest, dedicat protejarii zonei si patrimoniului Rosiei Montane, si-a deschis portile inca de ieri, 15 august, si isi va primi oaspetii pana duminica, pe 19 august. 1000 de turisti si-au facut deja aparitia inca din prima zi, veniti sa se bucure de natura, concerte, documentare, workshopuri pe teme de activism si ecologie, tururi ghidate si mancaruri traditionale.

Este prima editie prelungita a FanFestului, care va dura, in acest an, 5 zile, comparativ cu cele trei zile care erau alocate pana acum. Drept urmare, si programul este mai bogat, organizatorii pregatind concerte cu Subcarpati, Luna Amara, Luiza Zan, Kumm, Silent Strike sau Blazzaj, filme despre comunitati care lupta impotriva proiectelor miniere si a exploatarii gazelor de sist, piese de teatru, jocuri pentru copii, conferinte pe tema protejarii patrimonului din Rosia Montana, dupa-amieze de literatura cu scriitorii Mugur Grosu sau fratii Vakulovski, ateliere de activism si expozitii foto, workshopuri de crosetat, tobite africane, tai chi si targuri de mancare organica.

De asemenea, de-a lungul tururilor turistice vor fi vizitate imprejurimile Rosiei Montane, monumentele naturale unice, precum Piatra Corbului sau Detunata, si galeriile romane, vechi de 2000 de ani, in maruntaiele carora vizitatorii vor afla cum exploatau romanii aurul, pe vremuri, cu ajutorul daltitei sau a apei, focului si otetului.

La lasarea noptii, turistii pot observa prin telescop constelatiile, roiurile de stele sau suprafata Lunii, sub supravegherea astronomului Adrian Sonka. De asemenea, la focul de tabara sunt asteptati toti pofticiosii, pentru o portie de cartofi sau mere coapte in jar, slanina fripta la foc si un pahar de palinca de mere. Pe langa acestea, fosti mineri si veterani ai campaniei „Salvati Rosia Montana” vor fi prezenti pentru a povesti despre istoria Rosiei, traditiile locale si valvele minelor, acele duhuri ale galeriilor in care minerii credeau cu tarie pe vremuri.

Si cum toate astea pur si simplu nu se potrivesc cu hotelurile de lux, organizatorii propun un alt fel de cazare. Una de cinci stele, la propriu. Turistii sunt invitati sa doarma in surile cu fan, sub cerul liber, sau la cort. Cei care nu vor sa renunte la confort sunt invitati sa ramana in casele localnicilor, impartite pe categorii: cu incaperi mixte, single, cu dus si internet sau cu mai putine facilitati, in functie de buget. O noapte de cazare la cort sau in sura costa 15/20 de lei, pe cand in casele localnicilor costa 35/45 de lei la localnici, in functie de categorie.

Inceperea festivalului, lipsita de incidente
Anul trecut, Fanfest si-a reluat activitatea, dupa o pauza de cativa ani. Prima zi a festivalului din 2011 a fost marcata insa de proteste si marsuri din partea taberei care sustine proiectul minier de exploatare a aurului, pe baza de cianuri, de la Rosia Montana. Acesta, daca ar fi implementat, ameninta sa distruga intreaga zona, cu monumentele naturale si galeriile miniere vechi de 2000 de ani, casele de patrimoniu si bisericile vechi de doua secole, in favoarea oferirii a 800 de locuri de munca directe si a participatiei statului de 19.31% in acest proiect.

Anul acesta insa, protestele s-au calmat, iar starea de spirit nu mai este atat de incarcata. „Atmosfera este linistita, nu au fost incidente. Vizitatorii se bucura de evenimente, se plimba prin zona, iar cei mai numerosi turisti au fost la proiectiile de film si la concertele de aseara. Momentan au venit circa 1000 de oameni, insa ne asteptam la mult mai multi odata cu venirea weekend-ului”, a declarat pentru money.ro Andrei Mihail, unul dintre organizatori, la o zi dupa inceperea festivalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *