Semana ECOLOGICA (Saptamana Ecologica) 2015, are loc in Andaluzia, Spania, in perioada 16 martie-13 aprilie si este organizata de asociatia Valor Ecologico-CAAE, Ecovalia.
Campania a fost lansata in 2007 si a durat initial o saptamana. Datorita popularitatii sale si numeroaselor activitati din sectorul ecologic, proiectul a fost extins pentru a acoperi, in 2015, o luna intreaga. Scopul este de a promova valorile si caracteristicile alimentelor ecologice. De asemenea compania organizata, de asociatia Valor Ecologico-CAAE, Ecovalia, include diverse actiuni realizate in cooperare cu alte grupuri si institutii.
Activitatile sunt destinate tuturor categoriilor de public. Un forum si multe conferinte tehnice si intalniri profesionale au loc pentru a acoperii subiecte de mare interes cum ar fi vinul, masline, efectivele de animale, comercializarea, distributia, promovarea si comercializarea produselor ecologice.
Exista, de asemenea, activitati care sunt destinate consumatorilor, cum ar fi promovarea ecologica in magazine si cursurile de gatit. Bucatari de renume ofera degustari de preparate avand ingrediente organice. Publicul mai tanar este implicat in realizarea de desene, cursuri de fotografie, activitati de mediu si cursuri de gatit pentru copii.
Domeniul agricol spaniol opteaza pentru agricultura ecologica incercand astfel sa combata permanenta criza a preturilor ce se face simtita in industria agricola traditionala. Spania s-a convertit in prima tara europeana ce promoveaza o agricultura durabila, cultivand mai mult de 1,7 milioane de hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii Alimentatiei si Mediului.
Studii recente indica faptul ca piata produselor alimentare ecologice face fata cu succes crizei avand o crestere anuala cuprinsa intre 15 % si 20 %. Agricultura ecologica, isi gaseste piata de desfacere in principal in strainatate, exporturile atingand valoarea de 388 milioane de euro in 2012.