Satelitii francezi au fotografiat o regiune a Asiei in care ghetarii chiar s-au marit in ultimii zece ani, contrar teoriei incalzirii globale

0
301
Sateliţii francezi au fotografiat o regiune a Asiei în care gheţarii chiar s-au mărit în ultimii zece ani, contrar teoriei încălzirii globale
Satelitii francezi au fotografiat o regiune a Asiei in care ghetarii chiar s-au marit in ultimii zece ani, contrar teoriei incalzirii globale

Satelitii francezi au fotografiat o regiune a Asiei in care ghetarii chiar s-au marit in ultimii zece ani, contrar teoriei incalzirii globale. Descoperirea ridica semne de intrebare oamenilor de stiinta pentru ca in alte zone ale Asiei si in restul lumii, ghetarii se micsoreaza.

Regiunea Karakorum, unde se gaseste si al doilea cel mai inalt varf al lumii, K2, a avut o evolutie surprinzatoare in ultimii ani, informeaza Daily Mail .
Oamenii de stiinta francezi ai Centrului National pentru Cercetare Stiintifica au observat, prin imaginile redate de sateliti, ca ghetarii au crescut in dimensiuni cu 0.11 – 0.22 metri pe an fata de fotografiile facute in 1999 si 2008.
O mare parte din zona Karakorum este inaccesibila si cercetatorii se pot baza doar pe imaginile oferite de sateliti.
Oamenii de stiinta nu sunt siguri de ce aceasta zona a Himalayei nu se aliniaza cu tendintele globale. Din studii anterioare, s-a constatat in alte parti ale lumii, ca in regiuni foarte reci, cum este si Karakorum, schimbarile climatice pot provoca precipitatii suplimentare, care apoi ingheata si se adauga la masa de gheata.
Conducatorul studiului, Julie Gardelle, a recunoscut ca inca nu are un raspuns la fenomenul din Asia. ”Nu stim cu adevarat motivul. Acum credem ca este din cauza climatului specific al regiunii pentru ca au existat masuratori meteorologice care au aratat cresterea precipitatiilor iarna. Dar in momentul asta e doar o presupunere”, a spus ea.
Unul dintre profesorii Universitatii Exeter, din Marea Britanie, Stephan Harrison, considera ca in acest fel raspund ghetarii din Karakorum la ”diversitatea insemnata a climei globale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.