Schimbarile climatice cauzeaza „micsorarea pasarilor”

0
245

Pasarile cantatoare din SUA devin mai mici, iar schimbarile climatice par a fi cauza, noteaza BBC.schimbari climatice

Un studiu pe aproximativ jumatate de milion de pasari, apartinand a peste 100 de specii, arata ca cele mai multe dintre ele devin din ce in ce mai usoare si ca aripile devin mai scurte.

Aceste schimbari au aparut in ultima jumatate de secol si se crede ca pasarile devin mai mici ca raspuns la schimbarile climatice. Totusi, nu sunt dovezi puternice ca acest lucru ar dauna pasarilor.

In bilologie exista o regula generala empirica, potrivit careia animalele tind sa devina mai mici in climate mai calde, teoria este cunoscuta sub numele de Regula Bergmann.

Dr. Josh Van Buskirk de la Universitatea din Zurich, Elvetia si colegii sai Robert Mulvihill si Robert Leberman de la Carnegie Museum of Natural History, Pennsylvania, SUA au decis sa evalueze marimea a sute de mii de pasari, potrivit unui studiu publicat in jurnalul Oikos.

Cecetatorii au prins si au masurat 486.000 de pasari intre anii 1961 si 2007. Aceste pasari apartin a 102 specii. Fiecare pasare a fost cantarita si i-a fost masurata intinderea aripilor.

Din 83 de specii prinse in timpul migratiei de primavara, 60 au devenit mai mici pe perioada studiului, adica in 46 de ani. Pasarile au devenit mai usoare si intinderea aripilor mai mica.

Din 75 de specii care migreaza toamna, 66 au suferit schimbari similare in aceasta perioada. Acelasi lucru s-a constat si la 51 din 65 de specii pe perioada verii, ca si la 20 din 26 pe perioada iernii.

Totusi, diferentele constate de oamenii de stiinta nu sunt mari. „Declinul asupra speciilor care migreaza primavara pe perioada celor 46 de ani de studiu este de 1,3%”, spune Dr. Buskirk.

Acest studiu sugereaza ca speciile de pasari din America de Nord se supun Regulii Bergmann.

Unii cercetatori sunt de parere ca schimbarile suferite de pasarile studiate ar putea fi un efect al disponibilitatii hranei, nu neaparat al schimbarilor climatice.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.