Schimbarile climatice incetinesc actualmente cu 1,6% productia economica mondiala si ar urma sa conduca la o dublare a costurilor mondiale in urmatorii douazeci de ani, conform unui raport publicat in Statele Unite ale Americii si preluat de France Presse.
Documentul realizat de DARA si Climate Vulnerable Forum, un parteneriat de douazeci de tari stabilit in 2009 si ce urmeaza sa fie prezentat miercuri la New York, traseaza un portret sumbru al efectelor economice pe fondul incalzirii climatice.
Raportul ingrijorator releva astfel existenta unui „rau fara precedent pentru societatea umana si dezvoltarea economica actuala ce va infrana din ce in ce mai mult cresterea, in baza unei actualizari decisive si a unei revizuiri a estimarilor anterioare privind pagubelor legate de modificarile climatice”.
Cu toate acestea, noteaza documentul, atacarea cauzelor aflate la originea schimbarilor climatice ar putea antrena, din contra, „profituri economice majore pentru planeta, atat pentru marile economii, cat si pentru tarile sarace”. Studiul avanseaza estimari conform carora economiile puternic emitatoare de dioxid de carbon sunt responsabile de cinci milioane de morti pe an, in esenta provocate de poluarea din aerul respirat.
„Esecul actiunilor impotriva modificarii climatice costa deja economia mondiala 1,6% din PIB-ul sau, adica 1.200 de miliarde de dolari pe an in termeni de prosperitate”, conform sursei citate. Mai mult,” temperaturile care cresc rapid si poluarea legata de dioxidul de carbon vor contribui la dublarea costurilor mondiale pana la 3,2% din PIB-ul global pana in 2030″, avertizeaza expertii in raportul lor.