Schimbarile climatice, nu doar un cliche al vremurilor actuale

Noile cercetari au lovit puternic in scepticii care sustin ca schimbarile climatice se datoreaza mai degraba razelor cosmice decat gazelor de sera produse de activitatile umane. Noile dovezi infirma existenta unei legaturi credibile intre razele cosmice, patura de nori si incalzirea globala.

Laudat si criticat pentru ca a oferit o posibila cale de iesire din pericolul schimbarilor climatice, puse pe seama activitatilor umane, programul ” Marea Inselatorie a Incalzirii Globale„, difuzat in 2007 de canalul 4 al televiziunii britanice, sugera ca incalzirea globala se datoreaza unei scaderi a razelor cosmice in decursul ultimului secol.

Acest fenomen ar cauza o diminuare a ratei de producere a norilor de joasa altitudine, permitand unei cantitati mai mari de caldura sa ajunga la Pamant si sa provoace incalzirea globala.

Un articol publicat pe 3 aprilie 2008, in The Institute of Physics Environmental Research Letters, prezinta rezultatele unui studiu intreprins de o echipa de cercetatori de la univesitatile Lancaster si Durham, care au testat existenta unei relatii cauzale intre razele cosmice ionizante si calitatea paturii de nori de joasa altitudine.

Noile cercetari arata ca schimbarile in patura de nori de deasupra Pamantului nu sunt legate de modificarile de intensitate a razelor cosmice. Potrivit proaspatului studiu, cresterea sau descresterea sporadica a intesitatii razelor cosmice, fenomen ce se petrece cu regularitate, nu poate fi corelat cu oscilatii in grosimea paturii de nori.

O crestere de acest gen, de o magnitudine foarte mare, a cauzat furtuna magnetica ce a lasat in bezna Quebecul in 1989.

Profesorul Sloan, de la universitatea Lancaster, si Wolfendale, de la universitatea Durham, au declarat: „Nu s-a putut gasi nici o dovada ca schimbarile din patura inferioara de nori se datoreaza modificarilor cunoscute din rata de ionizare a razelor cosmice.”

Sursa: ENN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *