Schimbarile din zona arctica au impact asupra viitorului planetei

Secretarul de stat american, Hillary Clinton a indemnat la un control mai strans asupra vaselor de croaziera si asupra turistilor din Antarctica, pentru a preveni efecte nedorite asupra mediului din zona deja sensibila. „Schimbarile din regiunea arctica vor avea impact pe termen lung asupra viitorului economic, asupra energiei si mai ales asupra viitorului planetei”, a declarat Hillary Clinton, secretar de stat SUA.
antarctica
Cu ocazia intalnirii la nivel international de luni, ce a avut loc pentru discutii cu rol consultativ pe marginea Tratatului Antarcticii, Clinton si-a exprimat parerea in aceasta privinta. Secretarul de stat american crede ca numarul in crestere de turisti din aceasta zona impune reglementari stricte.

„Am elaborat o rezolutie care sa impuna limite in ceea ce priveste acostarea navelor cu numar mare de turisti la bord. Am propus, de asemenea, cerinte noi pentru barcile de salvare aflate la bordul navelor de croaziera, pentru a se asigura supravietuirea pasagerilor pana la sosirea salvatorilor”, a mentionat Clinton, fara a oferi mai multe detalii.

Hillary Clinton a mai spus ca este necesar un efort sporit pentru a preveni efectele negative asupra mediului din aceasta zona, cauzate de vasele de croaziera care ajung in Antarctica. Unele dintre cele mai pregnante probleme ar fi scurgerile de ulei, naufragiile, agravarea starii de stres asupra florei si faunei din Antarctica.

Turismul in regiunea antarctica a crescut din anii ’90 pana astazi, zeci de mii de oameni merg in croaziere in timpul verii din emisfera sudica. In ultimele patru luni au existat doua actiuni de salvare pentru vasele de croaziera in apele inghetate ale Antarcticii. Cu un an in urma peste 150 de membri ai unui echipaj si pasageri abia au scapat cu viata dupa ce vasul pe care se aflau a lovit gheata si s-a scufundat.

SUA vrea ratificarea tratatului ONU din 1982, privitor la dreptul marilor

Administratia Obama a declarat prioritara problema schimbarilor climatice, iar Clinton a spus ca prabusirea unui pod de gheata ce mentinea stabilitatea unui recif grabeste actiunile in acest sens.

Podul de gheata Wilkins inainte de prabusire

„Odata cu prabusirea unui pod de gheata ce mentinea stabil reciful de gheata Wilkins ni se aminteste ca incalzirea globala a avut deja efecte uriase asupra planetei noastre si nu avem timp de pierdut in abordarea acestei crize”, a spus Clinton. citata de Reuters. SUA este singura tara dintre cele cinci invecinate cu regiunea arctica care nu a ratificat Conventia Natiunilor Unite privitoare la dreptul marilor, un tratat din 1982.

Clinton a subliniat ca administratia Obama doreste ratificarea tratatului, lucru care va conferi „claritatea de care avem nevoie pentru a colabora mai usor si cu un efect mai mare in regiunea arctica”.

Mai multe grupuri de mediu, armata SUA si companiile energetice interesate de explorarea zonei au insistat pentru ratificarea tratatului. Pe masura ce gheata se topeste, tarile cu iesire la Oceanul Arctic ar putea avea conflicte pe tema dreptului asupra mineralelor aflate aici. Printre tarile cu putere in regiune se numara SUA, Rusia, Canada, Danemarca si Norvegia.

Prabusirea unui pod de gheata in Antarctica

Un pod de gheata ce lega un recif de marimea Jamaicai de doua insule din Antarctica s-a rupt. Oamenii de stiinta spun ca aceasta prabusire ar putea insemna ca reciful Wilkins este pe punctul de a se rupe, ceea ce dovedeste faptul ca in zona au loc schimbari rapide. Prabusirea podului schimba harta regiunii.

Aflat pe partea vestica a Peninsulei Antarctica, reciful Wilkins a inceput sa se retraga inca din 1990. Cercetatorii au considerat podul de gheata o bariera importanta, ce tinea structura recifului. Prabusirea acestuia inseamna ca gheata va putea sa se deplaseze printre insulele Charcot si Latady, ajungand in ocean, insa acest lucru s-ar putea prelungi cu cateva luni avand in vedere ca vara este pe punctul de a se termina in Antarctica.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *