Salcia, copacul care poate fi vazut adesea in locuri umede, pe malul apelor, lunci, la campie si deal, dar si in orase, are numeroase virtuti terapeutice. Acest copac poate trata, cu rezultate eficiente, durerile de cap, durerile musculare si reumatismul. Salcia are efecte tonice, antiseptice, antiinflamatorii, sedative si astringente. Toate aceste calitati se datoreaza salicilinei din coaja sa, motiv pentru care salcia mai este numita si aspirina naturala. Pe langa aceasta substanta, coaja mai contine amidon, proteine, lipide, tanini, celuloza, substante minerale si vitamine.
Coaja de pe ramurile tinere de salcie poate fi administrata intern, sub forma de pulbere, decoct si infuzie. Pulberea se obtine macinand scoarta uscata si maruntita in rasnita electrica de cafea. Se pot lua doua, trei grame de pulbere pe zi ca remediu natural impotriva migrenelor. Datorita proprietatilor sedative, salcia este eficienta impotriva insomniei. Infuzia din coaja de salcie este folosita si pentru tratarea racelilor, gripei si durerilor de oase.
Decoctul este utilizat impotriva febrei, nevralgiilor, gutei si reumatismului. Infuzia din salcie este recomandata pentru eliminarea toxinelor, deoarece are efect diuretic. In caz de laringite si dureri in gat, se recomanda gargara cu ceai de salcie. Scoarta de salcie este indicata impotriva diareei, gripei si artritei reumatoide. Extern, in caz de rani si ulceratii ale pielii, se recomanda comprese cu ceai de scoarta de salcie, care au calitatea de a usca si vindeca.