Ploile abundente au umflat peste noapte rauri cu debit mediu, transformandu-le in torpile care au afectat grav comune si orase. Scurgerile de pe versanti se manifesta mai ales acolo unde padurile au fost taiate fara mila. O lectie pe care natura ne-o da.
Comunicatele oficiale de pe parcursul zilei de ieri vorbeau despre acelasi subiect – scurgerile de pe versanti. S-a vazut cat de periculos este acest fenomen, mai ales la Novaci, un oras din judetul Gorj, unde raul Gilort, altfel cu un debit mediu, s-a transformat peste noapte intr-un gigant care a provocat o viitura de trei metri inaltime, distrugand tot ce i-a stat in cale, mai ales digurile de aparare. La fel s-a intamplat si in Valcea, pe Valea Oltului, in zona statiunii Voineasa si a orasului Brezoi. Ploile abundente au provocat scurgerile de pe versanti, iar raul Lotru, si el destul de cuminte ca debit, mai ales ca e tinut in frau de barajul Bradisor, in amonte de orasul Brezoi, s-a umflat imediat, alimentat de apele care s-au scurs cu repeziciune de-a lungul versantilor. Astfel de fenomene, spun meteorologii, sunt foarte periculoase, pentru ca apa, in cantitati deosebit de mari, din cauza precipitatiilor abundente, se duce la vale antrenand copaci sau bolovani, ceea ce face ca suvoiul astfel creat sa fie in stare sa distruga orice i s-ar pune in cale. Astfel de inundatii afecteaza zone restranse, cu precadere in perimetre de deal si de munte. Specialistii mai spun insa un lucru: de multi ani incoace, anume ca fenomenul scurgerilor de pe versanti are, printre cele mai importante cauze, taierea masiva a padurilor. Pentru ca acolo unde muntii sunt impaduriti e mai greu sa se intample asemenea fenomene. Padurea poate fi un eficient baraj in calea apelor, incat acestea sa se scurga lin la vale, chiar si in cazul ploilor diluviene.
Mari distrugeri din cauza unor paraie
Soseaua care strabate Valea Oltului a fost blocata, tot ieri, in zona statiunii Voineasa, de bolovanii si malul antrenate de apa care se scurgea de pe munte. Situatia a fost deosebit de grava si in zona de deal si de munte a judetului Arges, unde 13 comune s-au trezit inconjurate de paraiele transformate in adevarate rauri. Dambovita a raportat o situatie delicata pe soseaua care leaga Targoviste de Sinaia, malul scurs de pe munte, cu tot cu pietre si crengi, blocand carosabilul. Prahova anunta distrugeri mari in comuna Provita de Jos, suvoaiele de apa scurse de pe munte spulberand nu mai putin de sapte poduri si podete, luand pe sus masini si doborand copaci. Sunt si doua vesti care au de-a face cu vietile oamenilor. Un barbat din comuna argeseana Vedea a fost declarat decedat, dupa ce medicii SMURD au incercat resuscitarea lui. Omul in varsta de 72 de ani a fost luat de viitura in momentul in care se afla pe drum, in caruta. Alt caz, la fel de grav, dar totodata incert, este legat de soarta unui alt barbat, de 71 de ani, din Stroesti, judetul Valcea. Omul e dat disparut, fiind cautat de jandarmi. Se stie doar ca a fost luat de ape.
Comuna aceasta a fost grav afectata de o viitura care a umflat in mod dramatic paraul Aninoasa, suvoaiele distrugand mai multe podete. Nu departe de aici, o alta comuna, Babeni, s-a confruntat cu furia paraului Stancalau. Codul portocaliu de inundatii a fost prelungit pana astazi in bazinele hidrografice din noua judete din sud-vestul tarii, intre care Gorj, Valcea si Arges.