S-a facut recensamantul berzelor albe

S-a facut recensamantul berzelor albe
S-a facut recensamantul berzelor albe

In aceasta luna, Societatea Ornitologica Romana a efectuat recensamantul berzelor albe, in asociere cu doua organizatii. In Arges, monitorizarea a fost facuta de prof. univ. dr. Radu Gava, dr. Adrian Mestecaneanu si Florin Mestecaneanu. Dupa parcurgerea a nu mai putin de 1.700 km, cei trei ornitologi au identificat doar 68 de cuiburi pe raza localitatilor argesene, intre care sapte erau neocupate. In 62 de cazuri, cuiburile cu pui (in general, doi sau trei) erau amplasate pe stalpi electrici; cinci erau construite in copaci si unul pe un cos de casa.

“In iulie, puii berzelor albe sunt mari si se deosebesc de adulti prin coloritul negricios al ciocului si prin picioarele maronii. La adulti, atat ciocul, cat si picioarele au o culoare rosie intensa. Datele cu privire la judetul Arges vor servi la intocmirea hartii de distributie a berzei albe in Romania, iar prin compararea informatiilor privind anii 2004 si 2014 se va obtine dinamica populatiei inaripate pentru ultimii zece ani. Lista cuiburilor montate pe stalpi electrici va fi pusa la dispozitia companiilor de distributie a energiei electrice, in vederea continuarii montarii suporturilor artificiale, care previn moartea prin electrocutare a pasarilor monitorizate la nivel international”, a spus dl. Radu Gava.

Recensamintele internationale se organizeaza la intervale de zece ani si incearca sa cuprinda toate tarile din aria de raspandire a speciei. Ultima monitorizare a avut loc in 2004-2005, cand s-au numarat in jur de 233.000 perechi de berze albe (in Romania s-au obtinut datele de cuibarire de la 3.876 perechi). Datele centralizate din Romania vor fi trimise totodata la un institut din Germania care coordoneaza informatiile primite din 39 de tari participante la numaratoarea berzelor albe.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,221FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente