Se va lasa domesticit tonul rosu din Atlantic ?

Cercetatorii a doua proiecte europene, SELFDOTT si ALLOTUNA, fac progrese in cercetarile lor privindtonul rosu domesticirea tonului rosu din Atlantic.

Eforturile amintite vin in sprijinul acestei specii de peste, care este pescuita in mod intensiv, lucru ce pune in pericol refacerea populatiei sale..
Controlul pontei tonului rosu din captivitate, cresterea larvelor si producerea de populatie tanara, respectarea unei alimentatii potrivite, in armonie cu mediul inconjurator, sunt cele trei obiective de baza ale proiectelor, care urmaresc dezvoltarea unei industrii acvicole.
La sfarsitul lunii iunie, primul obiectiv a fost atins. Datorita unui implant care permite eliberarea de hormoni reproducatori, indivizii din salbaticie, mentinuti in captivitate, au inceput sa depuna icrele. Acestea au fost apoi trimise in mai multe locatii ale partenerilor proiectului, cu scopul realizarii, in premiera, de lucrari asupra cresterii larvelor acestei specii, in special la statiunea de cercetari Ifremer din Palavas (sudul Frantei).
Tonul rosu este foarte apreciat in Japonia, tara in care carnea sa se consuma cruda de catre numerosi amatori. Potrvit green-report.com, Japonia, de departe cel mai mare importator mondial de ton rosu, va diminua cu 30% in urmatorii doi ani, cota totala a capturilor admise, desi acest lucru este considerat insuficient de catre oamenii de stiinta si de militantii pentru protectia mediului.

Surse: actu-environnment.com; green-report.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *