Franta: un raport preconizat a taxa produsele prea grase, prea dulci

Un raport remis la Bercy ministrului Sanatatii preconizeaza taxarea bauturilor dulci si cresterea TVA-produse dulciului la anumite alimente prea grase, prea dulci, prea sarate pentru a lupta impotriva obezitatii, constata LES ECHOS.

Acest raport al Inspectiei generale a finantelor (IGF) si a Inspectiei generale a afacerilor sociale (IGAS), care relanseaza un raport deschis cu luni in urma, a fost redat ministrilor Sanatatii si Bugetului, Eric Woerth si Roselyne Bachelot. ,,Posibila crestere a TVA-ului nu a fost inca discutata“, a indicat cabinetul lui Woerth, precizand ca raportul nu va fi facut public inainte de sfarsitul lui august.

Obezitatea favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului si a unor tipuri de cancer. Raportul propune o crestere a TVA-ului (de la 5,5% la 19,6%) pe produsele ,, prea dulci, prea grase, prea sarate care nu sunt de stricta necesitate”, o crestere a drepturilor de acciza pe bauturile dulci si o crestere de TVA pe ,,Snacking, hamburgeri, pizza, sandwichs” relateaza Cotidianul francez. Documentul pledeaza pentru o crestere a fiscalitatii pe alcool, vorbind de costuri sociale, ,,dar si de efectele asupra unor tipuri de cancer”.

Les Echos citeaza o sursa guvernamentala conform careia ,,aceste taxe nutritionale nu vor fi propuse de executiv in textele bugetare din toamna“, tinand cont de actuala inflatie pe produsele alimentare.

IGLAS recunoaste ca ,,populatiile cele mai defavorizate care se hranesc cel mai putin bine, ar putea fi cele mai mult penalizate” de aceasta taxa.

SURSA: AFP France

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,536FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente