Culturile de primavara au fost distruse in proportie de peste 80 %, cele mai afectate fiind floarea-soarelui si porumbul, astfel incat fermierii au inceput recoltatul cu o luna mai devreme. Productia poate fi folosita doar ca furaje pentru animale.
„Culturile de primavara au fost mai afectate de seceta decat cele de toamna. In 32 de judete din tara, peste 80 % din culturile de primavara sunt deja distruse”, a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.
Potrivit producatorilor agricoli, fermierii au inceput deja recolta, cu o luna mai devreme comparativ cu anul trecut, informeaza NewsIn.
„Porumbul este distrus, e bun doar pentru furaje, la fel si floarea-soarelui. Anul trecut recolta a inceput in septembrie, acum la mijlocul lui august terminam. Fermierii au inceput deja sa depuna dosare la Directia Agricola, pentru a primi despagubiri si pentru aceste culturi”, a declarat producatorul agricol din Teleorman, Ion Manaila.
Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a declarat, recent, ca despagubirile pentru aceste culturi se vor acorda in toamna. De asemenea, Remes i-a sfatuit pe fermieri ca, in situatia in care porumbul este afectat de seceta, sa il utilizeze ca furaj pentru hrana animalelor.
„Trebuie sa apara o noua hotarare de Guvern pentru aceste despagubiri si nici cele pentru culturile de toamna nu au fost inca acordate in totalitate”, a declarat vicepresedintele LAPAR, Marcel Cucu.
Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) reiese ca in acest an au fost cultivate cu floarea-soarelui 831.362 de hectare, fiind estimata o productie de 521.489 tone, fata de recolta din 2006 de aproximativ 1,5 milioane de tone. De asemenea, suprafata cultivata cu porumb este de 2,5 milioane de hectare, la fel ca in 2006, insa ministerul nu a estimat inca productia din acest an.
In ceea ce priveste culturile de toamna afectate de seceta, MADR a acordat despagubiri in valoare de 212 milioane de lei, pentru o suprafata de 634.879 hectare. De aceste despabubiri au beneficiat 3.163 de fermieri.
In Romania, seceta a afectat peste 60% din culturile agricole infiintate in toamna anului 2006. Guvernul a decis alocarea a 500 de milioane de lei pentru despagubiri. Astfel, fermierul poate sa primeasca o despagubire de 600 de lei pentru un hectar de rapita si pana la 750 de lei pentru hectarul de grau si de secara. Nivelul maxim al despagubirilor va fi de aproximativ 70% din valoarea cheltuielilor efectuate pana la declararea starii de calamitate.
Pentru a primi despabubiri, fermierul trebuie sa depuna la Directia Agricola Judeteana un dosar care sa cuprinda si documente fiscale care sa justifice cheltuielile facute pentru culturi, insa sunt eligibile doar cele efectuate pana la „data producerii fenomenului”. Potrivit legii, producatorul poate solicita despagubiri doar pentru culturile asigurate in prealabil.